Postajemo svjesni da neke stvari u ovom raju za nautičare ne štimaju – ima puno nedostataka

U splitskom akvatoriju traje potraga za 56-godišnjim nizozemskim državljaninom koji je jučer oko 14 sati u akvatoriju otoka Jabuke pao s jedrilice “Anya”. S njim je na plovilu bila 50-godišnja hrvatska državljanka, koja tvrdi da je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice kada ga je udarilo jedro i odbacilo s palube u more. Dobacila mu je kolut za spašavanje, no zbog nevremena nije uspio doplivati do jedrilice koja je nastavila plutati.

Poziv u pomoć upućen je tek dva sata poslije jer oko Jabuke nije bilo signala. U potrazi sudjeluju brod Obalne straže Oružanih snaga RH “Faust Vrančić” te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane – zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1. Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ-a i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a žena je neozlijeđena iskrcana na obalu.

S obzirom na smjerove vjetra i površinskih struja moguće je da je unesrećeni otplutao i izvan hrvatskih teritorijalnih voda. Prema riječima kapetana Davora Vidana iz splitske Lučke kapetanije, na ovim temperaturama čovjek u moru može preživjeti i nekoliko dana. Međutim, to ovisi i o njegovoj konstituciji, zdravlju, odjeći koju ima te samom ponašanju u moru.

Čak 32 smrtna slučaja zabilježena su na moru prošle godine, ove godine već 24. Nestao je nautičar kod Visa, u blizini Šipana Pomorska policija iz mora je spasila sedam osoba, od Šćedra u blizini Hvara u hitnoj je akciji teško ozlijeđeni ribar prebačen u KBC Split, u Malom Lošinju izgorjela je motorna jahta, kod Korčule i Cavtata spašavane su jedrilice od nasukavanja. Sve to u prošla 24 sata. U Temi dana o ovome su govorili lučki kapetan Davor Vidan, predsjednik Udruge splitskih pomorskih kapetana Sanjin Dumanić i predsjednik Udruženja čarteraša pri HGK Ivica Jurišin.

“Postajemo svjesni da neke stvari u ovom raju za nautičare ne štimaju – ima puno nedostataka. Improvizacijama bez pravih sredstava ne može se puno napraviti”, kazao je kapetan Davor Vidan. Broj zaposlenika i brodova Pomorske i Lučke kapetanije nije se bitno mijenjao posljednih godina, dok je pomorski promet i broj turista nautičara i čartera porastao. Problem su i nedovoljan broj milja odnosno iskustvo nautičara, nedostatak vezova pogotovo na otočju, te neadekvatna oprema”, poručio je Ivica Jurišin. Zajednica udruga pomorskih kapetana, kazao je Sanjin Dumanić, nastoji da se “kroz Zakon proturi obaveza da svi mali brodovi, komercijalni brodovi, brzi čamci, gliseri koji se koriste u komercijalne svrhe – da su obavezni za sve svoje putnike imati pojase za spašavanje.”

Facebook Komentari