Kako su se prije stotinu godina provodila ljeta u Zagrebu

Nemate novca za odlazak na more? Hoteli su vam preskupi, obiteljske vikendice zauzete? Čini vam se da samo vi ostajete na užarenom gradskom asfaltu? Nudimo vam pogled u prošlost u kojoj bi vaše ljeto bilo nobl i šik. Ekipa Dobrog jutra provjerila je kako su se prije stotinu godina provodila ljeta u Zagrebu.

Znate li što je letnik ili ljetište? Riječ je o kućama na okolnim zagrebačkim brežuljcima u kojima su prije stotinu godina imućni građani provodili svoja ljeta. Zagrebački letnici toliko su brojni i vrijedni da su prije nekoliko godina bili jedna od tema znanstveno istraživačkog projekta Urbanizam nasljeđa provedenog pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom akademika Mladena Obada Šćitarocija. Provedenim istraživanjem koje je završilo 2010. otkriveno je 96 ljetnikovaca, od toga ih 55 još uvijek postoji, više ili manje u izvornom stanju. Najznačajnije razdoblje za njihovu izgradnju je druga polovina 19. stoljeća, ističe mr. sc. Mirna Meštrović, autorica znanstveno istraživačkog rada.

Uputili smo se u ulicu Ivana Gorana Kovačića i Vladimira Nazora, u kojima ih je najviše. Naime, ovdje su ljetnikovci planirani kao naselje. Uzor su bila bečka cotagge naselja, Währing i Döbling. Ono što je važno također naglasiti da su oni svojim urbanističkim karakteristikama, smještajem na parceli bili uvučeni u odnosu na ulicu, imali su obavezan predvrt koji je bio ukrašen ukrasnim biljem, kaže mr. sc. Meštrović. A dr. sc. Alan Braun, autor obnove Ljetnikovca Grbac dodaje: To nisu vile kakve vidimo u donjem gradu. To su samostojeće građevine koje uvijek imaju nekakav tornjić, nekakve romantične elemente, elemente kanatne konstrukcije. Unose se ti neki romantični elementi ranog historicizma u tu temu urbanističku visokog historicizma.

Ljetnikovac Grbac upravo je jedan takav sjajan primjer, nalazi se u ulici Ivana Gorana Kovačića i zaštićen je kao kulturno dobro. Ljetnikovac 1889. projektiraju arhitekti Hönigsberg i Deutch… Oni grade jedan manji ljetnikovac 1889., da bi u dva navrata, 10 godina kasnije za istog investitora, odnosno 1906. kada se investitor mijenja, proširivali prvotnu građevinu, otkriva dr. sc. Braun. Nakon desetljeća neodržavanja, raznih vlasnika i stanara, zapušteni ljetnikovac prije nekoliko je godina, obnovljen. Vraćen mu je izvorni izgled i karakteristike kuće za jednu obitelj. Polazište za obnovu bilo je zadnje dokumentirano stanje nadogradnje iz 1906. Uz poštovanje svih konzervatorskih smjernica danas je dom sa svim suvremenim civilizacijskim blagodatima.

Takve sreće nisu i ostali ljetnikovci u susjedstvu. Mnogi čekaju obnovu, a neki i nove vlasnike. Ako ste u Zagrebu i čini vam se da ste zakinuti što niste na moru, rashladite se u tuškanačkoj šumi, prošećite ovim jedinstvenim cotagge naseljem i uvjerite se da su naši stari bili u pravu da je u Zagrebu ljeti lijepo, piše HRT.

Facebook Komentari