Bakir Izetbegović govori da Pelješki most nema šanse, spominje imovinu, neriješena pitanja….

Ad

Šef SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se u razgovoru za faktor.ba, uz ostalo, i na Pelješki most.

FAKTOR: Posljednjih dana aktualizirana je priča o Pelješkom mostu i SDA se oglasila tim povodom. Zašto se nije ranije reagiralo, tim prije što se znalo za stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine?

IZETBEGOVIĆ: BiH je reagirala na vrijeme. Sami spominjete zaključak Predsjedništva BiH iz 2007. godine. Tu je i pismo Radmanovića iz 2009. godine s vrlo jasnim sadržajem. Dakle, reagiralo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu.

Iz Hrvatske su se oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno utvrditi granicu između dvije države na moru. Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru.

Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je točno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, točno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao.

FAKTOR: Odnosi BiH s Hrvatskom, inače, na površini izgledaju idealno, a ispod toga su nagomilana brojna neriješena pitanja. Još nije definirana međudržavna granica, tu je i Pelješki most, Hrvatska se nije oglasila ni povodom navodne gradnja odlagališta nukleranog otpada uz granicu, tu su i nedobronamjerne izjave predsjednice Hrvatske o navodnom ekstremizmu u BiH… Je li vrijeme da se sa Zagrebom počne otvoreno razgovarati o svim tim pitanjima i da se ubrza njihovo rješavanje?

IZETBEGOVIĆ: Točno je da s Hrvatskom imamo dosta neriješenih pitanja. Uz to što ste nabrojali tu su i neki sporazumi koji u Hrvatskoj nikad nisu ratificirani, poput sporazuma o korištenju Luke Ploče. BiH smatra Hrvatsku prijateljskom državom. Slične izjave dolaze i iz Zagreba, ali se onda povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu tih proklamiranih dobrosusjedskih odnosa ili se naprosto ignoriraju desetljećima stari zahtjevi Bosne i Hercegovine.

Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine vrlo vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, rade se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet RS. Pokušavamo otvoreno razgovarati, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama.

FAKTOR: HDZ BiH se oglasio podrškom gradnji Pelješkog mosta. To je samo jedno od pitanja gdje imaju stav suprotan SDA-ovom. Kakvi su trenutno odnosi između SDA i HDZ-a, pa i Vas i Dragana Čovića, s obzirom da ove dvije stranke čine okosnicu vladajuće koalicije?

IZETBEGOVIĆ: Recimo, da bi trebali biti puno bolji, i stranački i personalni. SDA i ja smo se trudili sve vrijeme da odnosi budu iskreniji i bolji. HDZ je izgleda očekivao previše i postao nervozan. Počeli su s jednostranim istrčavanjima i pritiscima na SDA, a to ne može proći. Koaliciju ćemo sačuvati do kraja mandata, napraviti još poneku reformu i manji iskorak, ali zamah koji smo mogli postići boljom suradnjom će očigledno izostati.

FAKTOR: HDZ i Čović posljednjih mjeseci inzistiraju na usvajanju novog Izbornog zakona, koji je navodno prijedlog Hrvatskog narodnog sabora. Pri tome se u javnost plasiraju teze kako je to ustvari prijedlog SDA kojim ste ih samo zavukli, bez stvarne namjere da se problem riješi. Što je stvarna istina u sporu oko izbornog zakona?

IZETBEGOVIĆ: Pokušavali smo pronaći rješenje na modelu koji je kreirao Stefan Fuelle, vodeći pregovore u ime EU prije nekoliko godina. Naravno, nije lako naći rješenje na modelu koji je bio odbijen i iskorišten od opozicije u politikantske, propagandne svrhe.

Radi se u mikro iskoracima koje trebaju prihvatiti strane kako bi se postigao kompromis. Nismo dogovorili ništa, model nije prošao organe SDA, a HDZ je uzeo velike škare, isjekao dijelove koji mu se ne sviđaju, na prvom mjestu implementaciju presude Sejdić-Finci, uveo općine s dvotrećinskom hrvatskom većinom kao kriterij, a onda izrekao u javnosti neistinu da je to ustvari model SDA. Slično su postupili i kod pregovora o Mostaru, nefer i nepametno.

FAKTOR: HDZ se, inače, koristeći HNS kao instrument, nametnuo kao jedini tumač interesa Hrvata u BiH. Činjenica je da su Hrvati u BiH jedini narod na Balkanu koji nema političku alternativu. Očekujete li da bi do izbora izbora 2018. mogla biti profilirana još neka politička opcija koja zastupa interese Hrvata i kako tumačite uporno nastojanje HDZ-a da građanski orijentiranim strankama oduzme pravo da govore o interesima Hrvata?

IZETBEGOVIĆ: Takva homogenizacija nije prirodna i vjerojatno neće još dugo potrajati. Alternativa, mogućnost izbora, prirodna je stvar i prije ili kasnije će se dogoditi. A to što HDZ želi nametnuti pravila igre i kriterije svakome, to očigledno neće proći. Sve nas je već zamorio pokušajima da manjina većini nametne volju i ostvari i više od onoga što predviđa konstitutivnost naroda. Umorila nas je i mantra o ugroženosti Hrvata u BiH koja nema utemeljenja i koristi se upravo za konsolidaciju vlasti jedne stranke i jednog čovjeka.

FAKTOR: Prije nekoliko dana imali ste sastanak s Marinkom Pejićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća. Jeste li tom prilikom razgovarali i tome?

IZETBEGOVIĆ: To nije bila tema sastanka, ali su se gospodin Pejić i ostali požalili na politiku HDZ koja je zaboravila Hrvate u Sarajevu, Tuzli, posebno u Republici Srpskoj. Oni smatraju da je neophodno raditi na konkretnijem približavanju Bošnjaka i Hrvata, jer pola hrvatskog korpusa u BiH živi izmiješan s Bošnjacima.

Facebook Komentari