VIDEO Sinčić: Namjeravamo održati referendum, ne vjerujemo niti jedno slovo Andreju Plenkoviću

Predstavnici Živog zida na konferenciji za novinare najavili su da nastavljaju s pripremama za referendum o porezu na nekretnine jer Andreju Plenkoviću, kažu, ne vjeruju niti jedno slovo.

Živi zid je već najavio da će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv uvođenja poreza na nekretnine, a od svog nauma nisu odstupili ni nakon što je Andrej Plenković najavio da će zatražiti odgodu uvođenja ovog poreza.

“Narodu treba čestitati. Država je apsolutno nespremna za uvođenje poreza na nekretnine”

“Namjeravamo ga održati, ne vjerujemo niti jedno slovo Andreju Plenkoviću. Čekamo 15. rujna da Sabor počne raditi da vidimo hoće li nešto biti upućeno u proceduru. Nastavljamo s pripremama za referendum bez odstupanja”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Osudio je oportunizam saborske opozicije, SDP-a i Mosta. “Poznaju li oni uopće svoj program, zašto se tako ponašaju”, rekao je Sinčić, dodajući da je cilj referenduma ne samo pokopati ovaj porez, nego spriječiti bilo kakve buduće slične inicijative.

“Naš je cilj trajno ukloniti pravnim sredstvima mogućnost da se takav porez ikada uvede u Hrvatskoj. Kad se jednom slomi volja građana, on će samo rasti iz godine u godinu, kao što raste PDV i porezna presija”, poručio je Sinčić.

Iako ustavni stručnjaci tvrde da se referendum o državnim porezima i nametima ne može provesti, u Živom zidu se s tim ne slažu. Ivan Vilibor Sinčić je ustvrdio da je referendum ipak moguć, ali da sve ovisi o tome kako će biti formulirano referendumsko pitanje.

“Još nismo definirali kakvo će biti pitanje, o tome radimo sa sucima i pravnicima. O terminu prikupljanja potpisa, krajem rujna ili početkom listopada, no to još ne znamo. Možda Vlada donese neki zakon da ovaj referendum postane nepotreban. Stoga ćete biti obavješteni na vrijeme o terminu referenduma”, kaže Sinčić, dodajući da su izjave stručnjaka o nemogućnosti provedbe ovakvog referenduma preuranjene jer još ne znaju referendumsko pitanje.

Dodao je da nema povjerenja u Ustavni sud kojeg smatra političkim te zbog toga pažljivo rade na oblikovanju referendumskog pitanja.

“Ne damo svoje, ne dirajte u našu djedovinu i počnite se baviti neprocesuiranim kriminalom”, poručio je Sinčić.

Branimir Bunjac iz Živog zida kaže da je ovo zadnja crta obrane hrvatskih građana te da ne smiju dopustiti da građani ostanu bez svojih nekretnina. “Ne damo da se oduzimaju nekretnine, to je naš stari dio programa, a sada ćemo se na sličan način suprotstaviti i porezu na nekretnine”, rekao je Bunjac.

Živozidaši su javno pozvali sve stranke da im se pridruže u očuvanju privatnog vlasništva, a uskoro će im i službeno poslati poziv.

Sinčić je dodao da je referendum jedini pravi način borbe protiv ovakvog nameta jer on, za razliku od peticija i sličnih inicijativa, ima pravnu moć. “Njega se Plenković boji i zato idemo baš tim putem. Ovaj referendum će pokazati tko je uz režim, a tko uz otpor. Pozivam sve građane da se priključe otporu”, rekao je Sinčić, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari