Suze svetog Lovre najspektakularniji su prizor na noćnom nebu koji će se moći vidjeti tijekom vikenda

Suze svetog Lovre najspektakularniji su prizor na noćnom nebu koji će se moći vidjeti tijekom vikenda.

Suze svetog Lovre godišnji su meteorski pljusak koji spada među najsvjetlije i najvidljivije meteorske rojeve, a na nebu će ga se najjasnije moći vidjeti između 11. i 13. kolovoza, piše Telegraph.

Do kiše meteora dolazi kada Zemlja prolazi kroz polje krhotina koje nastanjuju orbitu pojedinog meteora, u ovom slučaju, kometa Swift-Tuttle. Zbog perspektive meteorski pljuskovi ostavljaju dojam da izbijaju iz jedinstvene točke na nebu koja se naziva radijantom. Prosječni meteor nastaje od čestica veličine zrnca pijeska koje izgaraju pri ulasku u Zemljinu atmosferu jureći brzinom od 215 000 km/h.

Suze svetog Lovre, poznate i kao Perzeidi, potječu iz zviježđa Perzeja. Najbolje vrijeme za njihovo promatranje sa sjeverne hemisfere bit će tijekom noći s petka na subotu, i od 2:00 do svitanja.

Komet Swift-Tuttle je najveći poznati objekt koji na redovitoj bazi prolazi kraj Zemlje, a njegov je promjer 26 kilometara. Napravi puni krug oko Sunca svake 133 godine, a prolaskom kroz unutarnji dio Sunčeva sustava, zagrije se ostavljajući za sobom čestice u orbiti. Zadnji put kad je bio najbliže Suncu bilo je u prosincu 1992. godine, što će se ponoviti tek u srpnju 2126. godine.

Facebook Komentari