Rusi su u Londonu pokrenuli čak tri međunarodne arbitraže protiv Agrokora

Rusi su u Londonu pokrenuli čak tri međunarodne arbitraže protiv Agrokora, a tuže ga i u Sloveniji i Srbiji te Hrvatskoj – otkriva izvješće Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka o poslovanju koncerna u prvom polugodištu ove godine.

Iz Ministarstva gospodarstva stiže oštra poruka: “Sberbanka kao veliki, ali neosigurani vjerovnik postupa na način iz kojeg razumijemo da nije zainteresirana za jačanje efikasnosti poslovanja Agrokora kao jedinog izvora naplate svojih potraživanja. Žao nam je što Sberbanka kao veliki vjerovnik sada više ne podržava oporavak poslovanja Agrokora koje se nakon teškog razdoblja u kojem je Uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela cijeli sistem na rub stečaja i ugrozila stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarstava susjednih država, stabilizira i oporavlja”.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže kako je ruska tužba očekivana, no – upozorava – Rusi će imati problema dokazati međunarodnim financijskim stručnjacima da nisu znali za rizike ulaganja u Agrokor kao prezaduženu kompaniju: “Jednostavno, ti bankari su to morali znati i to bi morala biti olakotna okolnost”.

Izvješće Vladina povjerenika za Agrokor o polugodišnjim rezultatima poslovanja koncerna, najopreznije rečeno, pokazuje da ima još dosta posla na stabilizaciji i restrukturiranju posrnule kompanije.

Naime, Agrokorove veleprodajne i maloprodajne tvrtke, na čelu s Konzumom, unatoč tome što su prihodovale gotovo 7,3 milijarde kuna – završile su s 234 milijuna kuna gubitka. Bolje stoje kompanije iz sektora prehrane, koje bilježe dobit 521 milijun kuna dok poljoprivredne tvrke imaju 141 milijun kuna dobiti.

Iz Ministarstva Martine Dalić stiže jasna naredba i izvanrednoj upravi – srežite troškove: “Od izvanredne uprave očekujemo da intenzivira restrukturiranje i smanjivanje različitih vrsta nepotrebnih i previsokih troškova poslovanja kako bi se maksimalno iskoristili očekivani pozitivni učinci turističke sezone na poslovanje maloprodaje”.

“Gubitak koji je nastao u tim njihovim prodajnim lancima, osobito u Konzumu je toliko visok da se akumulira i mogao bi do kraja godine doći do milijardu kuna što znači da će morati opet tražiti pomoć ili u novom zaduživanju, ili od dobavljača, a to neminovno vodi prema stečaju”, upozorava Novotny.

Jesen će pokazati koliko je ljetna turistička sezona popravila ili – pogoršala rezultate Konzuma i drugih Agrokorovih prodajnih lanaca.

Facebook Komentari