Kako Srbiji pada na pamet da se ponaša na ovakav način? Otkud joj ideja da bude dežurni policajac na ovim prostorima?

Europarlamentarka Marijana Petir telefonski se uključila u emisiju N1 studio uživo kako bi prokomentirala tzv. ‘trgovinski rat’ sa zemljama u regiji, stanje u hrvatskoj poljoprivredi i slučaj Agrokor.

Podrška ministru Tomislavu Tolušiću zbog odluke da odustane od povećanja inspekcijskih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku je podijeljena. Europarlamentarka Petir je upitana kako je ona tumači.

“Ja sam još prošle godine Europskoj komisiji uputila pitanje nakon razgovora s poljoprivrednicima o mjerama koje možemo napraviti da spriječimo uvoz hrane tretirane herbicidima i pesticidima koji se ne koriste u EU-u. Dobila sam odgovor da sva hrana koja je uvezena mora biti u skladu sa sigurnosnim standardima EU-a. Zanimljivo je da je komisija vrlo decidirano odgovorila da države članice odgovaraju za provođenje propisa o sigurnosti hrane i da moraju osigurati sigurnost za uvezenu hranu, ali i za hranu domaće proizvodnje. Naša obveza je kontrolirati ono što dolazi iz trećih zemalja, no to nisu samo naši susjedi već i Turska u kojoj se mogu koristiti herbicidi i pesticidi koji se ne koriste u EU-u. Mi doista trebamo kontrolirati što dolazi na hrvatsko tržište zbog ogovornosti prema prozvođačima i kupcima”, smatra Petir koja je prokomentirala i protumjere koje je uvela Srbija odmah nakon povećanja taksi za inspekcijski nadzor koje su gotovo dovele do ‘trgovinskog rata’.

“Srbija nema elemente za to i čudi me mlaka, zapravo nikakva reakcija hrvatske diplomacije. Kako Srbiji pada na pamet da se ponaša na ovakav način? Otkud joj ideja da bude dežurni policajac na ovim prostorima? Neka se počne ponašati kao buduća članica EU-a. Hrvatska je članica EU-a, a Srbija mora puno raditi na stjecanju uvjeta za članstvo. Europska komisija mi je rekla da države moraju uvesti dodatne kontrole kako bi se znalo što ulazi na područje EU-a. U aferi salmonele nijedan kamion nije zaustavljen, a u direktivi piše da se, kada postoji rizik, kamioni mogu zaustaviti i prekontrolirati. Ja bih i da mlijeko odlazi na kontorlu u križevački laboratorij kao što ide naše mlijeko, to vrijedi i za meso. Trebaju se konačno donijeti zakoni kojima će se propisati kvaliteta hrane. Kada to napravimo pomoći ćemo potrošačima i proizvođačima. Ako Mađarska, Belgija, Njemačka, Francuska i druge zemlje mogu imati 50 posto domaćih proizvoda na policama može i Hrvatska”, smatra Marijana Petir koja je bila upitana mogu li se odluke donositi na ovakav način.

“Nadam se da obustava Pravilnika ne znači i obustavu kontrole. Moramo imati jaku političku podršku u vlastitim redovima. To je naša šansa i trebamo iskoristite sve umijeće koje imamo kako bi zaštitili domaću porizvodnju. Ako zavirimo u susjednu Mađarsku dobit ćemo puno dobrih ideja. Važna je podrška Vlade koja želi zaštti proizvođače. Dala sam prijedloge, a imam ih još stotinu. Svaka pametna Vlada smatra poljoprivredu strateškim interesom. Vidjet ćemo što će se događati, cijena je vraćena na početnu razinu, ali ne može se dirati u provedbu odredbi. Moramo ih provoditi ali ih ne provodimo kako treba. Pozivam na odgovornost prema vlastitom narodu”, rekla je Petir koja je prokomentirala i slučaj kontaminiranih jaja iz Nizozemske.

“Svakako da će uvijek biti određenih devijacija gdje god su ljudi uključeni i da može doći do kršenja zakona, ali kroz inspekcije se pregledava hrana i druga zemlja članica vjeruje tom nalazu ali može napraviti i dodatnu kontrolu. Ovdje je riječ o kaznenom djelu. Tržište hrane je osjetljivo i izvor je velike zarade. U Hrvatskoj smo svjedoci da su nam zavladali zakupci i prekupci, a seljak nije mogao naplatiti ono što je proizveo i nije mogao školovati vlastitu djecu. Hrvatsko selo je sačuvalo naš indentitet i treba ga zaštititi. Očekujem da Vlada učini sve da zaštiti svog seljaka”, smatra Marijana Petir koja je kratko prokomentirala i slučaj Agrokor.

“Zabrinuta sam od početka, upozoravala sam sve Vlade na nenormalni sustav potpori Agrokora. Netko je u politici u ime naroda svjesno upumpavao novac, postali su monopolist, puštali su seljake da čekaju novac što je uništilo desetke OPG-a i sada se postavlja pitanje kako se izvući iz toga. Voljela bih da odgovaraju predstavnici politike, sustav nadzora bankarskog sektora, a ne samo vlasnici”, zaključila je Marijana Petir.

Facebook Komentari