Dalić: Žao nam je što Sber banka kao veliki vjerovnik sada više ne podržava oporavak poslovanja Agrokora

Najnovije izvješće izvanredne uprave Agrokora, iz kojega je razvidno da su ruske banke pokrenule tri međunarodne arbitraže kako bi osigurale naplatu svojih potraživanja, za N1 komentirali su u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Agrokorove maloprodajne kompanije ostvarile su u prvom polugodištu prihod od 7,3 mlrd. kn i negativnu EBITDA od 234 mil. kn, dok su najvažnije tvrtke iz sektora prehrane i poljoprivrede imale operativnu dobit, podaci su iz izvješća izvanredne uprave. Objavljeno izvješće otkriva i da je pokrenuto više parničnih i ovršnih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava te tri arbitraže u Londonu.

U Ministarstvu su mišljenja da objavljeni rezultati poslovanja potvrđuju stabilizaciju stanja u Agrokoru.

“Ključni financijski pokazatelji koji su za pojedine segmente Agrokora prezentirani u najnovijem izvješću izvanrednog povjerenika potvrđuju stabilizaciju poslovanja, ali i važnost mjera restrukturiranja čija je provedba već započela u segmentu maloprodaje. Od izvanredne uprave očekujemo da intenzivira restrukturiranje i smanjivanje različitih vrsta nepotrebnih i previsokih troškova poslovanja kako bi se maksimalno iskoristili očekivani pozitivni učinci turističke sezone na poslovanje maloprodaje.

Stupanj naplate vjerovnika ovisi o poslovnoj snazi Agrokora i njegovoj sposobnosti da na održiv način servisira dug. Poslovanje Agrokora i njegovi poslovni rezultati su jedini izvor naplate potraživanja vjerovnika. Zbog toga je uspjeh procesa restrukturiranja koji se provodi pod izvanrednom upravom od presudnog značaja za naplatu vjerovnika. Značajan dio vjerovnika prepoznaje direktnu vezu između uspjeha izvanredne uprave i naplate svojih potraživanja. Naime, više od dvadeset financijskih institucija odlučilo je financijski podržati Agrokor kroz nedavno odobren kredit čime su vrlo konkretno iskazali svoju podršku izvanrednoj upravi i poslu koji obavlja”, odgovorili su za N1 iz Ministarstva kojem je na čelu Martina Dalić.

Žale što i Rusi ne podržavaju oporavak koncerna.

“Sber banka kao veliki, ali neosigurani, vjerovnik postupa na način iz kojeg razumijemo da nije zainteresirana za jačanje efikasnosti poslovanja Agrokora kao jedinog izvora naplate svojih potraživanja.

Žao nam je što Sber banka kao veliki vjerovnik sada više ne podržava oporavak poslovanja Agrokora koje se, nakon teškog razdoblja u kojem je Uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela cijeli sistem na rub stečaja i ugrozila stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarstava susjednih država, stabilizira i oporavlja”, navode u Ministarstvu.

Facebook Komentari