MOST predlaže istražno povjerenstvo za upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu koje gube milijardu godišnje

Most nezavisnih lista je najavio da će uskoro uputiti u saborsku proceduru prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu, kojih je 1350, a ostvaruju kumulativni gubitak od milijardu kuna godišnje.

Mostovci su na konferenciji za novinare istaknuli da temu upravljanja državnom imovinom žele javno otvoriti te očekuju politički konsenzus o strategiji upravljanja tim tvrtkama i donošenju indikatora o uspješnosti poslovanja 1350 tvrtaka u državnom i mješovitom vlasništvu.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ustvrdio je kako je zadnji intervju ministra državne imovine Gorana Marića potvrdio da se državna imovina vodi netransparentno, neučinkovito i da se neodgovorno troši novac. Marić je iznio i podatak da cijeli ovaj segment, sve državne tvrtke, posluju s jednom milijardom kuna gubitka godišnje, a Most je izvukao i podatak da je prinos na kapital osam puta manji u državnim nego u privatnim tvrtkama, rekao je.

Most smatra da sve državne tvrtke koje raspolažu prirodnim dobrima, poput voda, šuma ili energetike, moraju biti u državnom vlasništvu, a sve druge tvrtke trebaju ići na tržište jer će se time smanjiti korupcija i nepotizam, povećat će se transparentnost i doprinos gospodarstvu RH.

Član Glavnog odbora Mosta i vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Čikotić ustvrdio je kako političari koje vode državu i dalje žele da tih 1350 tvrtki budu igralište za njihove stranačke kolege ili pojedince koji imaju tamo interese.

Saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić smatra da strategija treba obuhvatiti sva državna poduzeća i jasno utvrditi činjenice, odgovornosti, uključujući političke odgovornosti.

Facebook Komentari