HRT obilježava 26. godišnjicu pogibije svojeg snimatelja Gordana Lederera

Hrvatska radiotelevizija obilježava 26. godišnjicu pogibije svojeg snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. prenoseći istinu o Domovinskome ratu.

Došli smo odati počast našem prijatelju Gordanu Ledereru, prisjetiti se njegove hrabrosti i još mu jednom zahvaliti što je na upečatljiv način prenio istinu o Domovinskom ratu, rekao je u svom govoru ministar branitelja Tomo Medved.

Gordan je boraveći s nama snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu.

Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio isitnu o agresiji jugoarmije i velikosrba na Hrvatsku i na tome ćemo mu biti uvijek zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas i uvijek s nama. Predano i hrabro radio je svoj posao.

Uz sva naša nastojanja, neprijatelj nam nije dozvolio da ga odvedemo u bolnicu i spasimo mu život. Ostali smo bez istinskog prijatelja. Njegova jedinstvena djela neka nas uvjek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine.

Dragi Gordane hvala ti za sve što si učinio za samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku, rekao je ministar Tomo Medved.

Prije 26 godina ugasio se život našeg Gordana Lederera. On nam je donosio dragocjenu istinu i ostavio vrijedna svjedočanstva, rekao je ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u svom govoru. Istaknuo je kako nam njegova Banijska ratna praskozorja ostaju kao najdojmljivija sjećanja iz Domovinskog rata. Uspomena na Gordana živi vječno u nama, rekao je Bačić.

Predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Čavar je podsjetio kako su se izvjestitelji istinom koju su nosili u svijet, borili za svoju domovinu. Ponosni smo na svoju djelatnost i svoj doprinos. Obvezni smo ne zaboraviti svoje kolege koji su dali svoj život za domovinu, istaknuo je.

Gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako je Gordan Lederer dao ono najvrednije što čovjek može dati. Njegov rad bio je od krucijalne važnosti, prenosio je svijetu istinu o Domovinskom ratu. Zahvalio je svima koji su branili i obranili Hrvatsku te istaknuo kako njihove zasluge nikada ne smijemo zaboraviti.

Milan Bešlić, voditelj projekta izgradnje spomen obilježja Gordanu Ledereru govorio je o umjetničkoj vrijednosti tog mjesta te pri tom istaknuo kako je Hrvatska radiotelevizija pokazala da je institucija koja u sebi ima i moralnu vrijednost, koja je zaštitnik kulturnih vrijednosti, koja svjedoči da ima svoje sjećanje…

Nazočnima se obratio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Puno je riječi rečeno o jednoj od najvećih osoba ne samo Domovinskog rata, već i Republike Hrvatske. Pucanj u pravdu, pucanj u istinu. Gordan Lederer ostaje kao učitelj istine kao mučitelj istine, kao osoba koja je svojim bićem, svojim životom, radom, posvjedočio što je prava isitina. U to vrijeme se borio jedanko kao hrvatski branitelj. Rat se dobiva istinom, a ona u sebi sadržava i pravdu i ljubav. Gordan Lederer je uz oružje istine – kameru – u svojim rukama imao i ljubav… ljubav prema svim Hrvatima, prema svojoj domovini, ljubav prema onima koji su tada sasusli svu mržnju na ove naše prostore. Svaki put kad dođemo na ovom mjesto i sjetimo pravog borca za istinu i Božjeg heroja. Riječi su to fra Silvio Šćepanovića.

Ledereru u spomen ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ministar branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu Ledererove pogibije, na brdu Čukur, gdje je i spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”.

Facebook Komentari