Aleksić: Navikli smo na trikove, ali bez obzira na mogući trik, stranka SNAGA pripremila je zakon kojim se porez odgađa

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo se na najavu odgode poreza na nekretnine.

Vjerujem da će se porez na nekretnine odgoditi. Navikli smo na trikove, ali bez obzira na mogući trik, stranka SNAGA pripremila je zakon kojim se porez odgađa do 1. siječnja 2019.

Moram reći da sam imao i dobar nos, možda sam jedini koji je javno predložio da se porez odgodi i prije nego je to premijer javno objavio.

Osim što bi se porez odgodio, tim zakonom, ako bi bio donesen, uvjetovale bi se i određene aktivnosti Ministarstva financija, bez kojih se porez ne smije nikako uvesti.

Odmah napominjem da ću činiti sve što je u mojoj moći, i kao zastupnik ću se zalagati da nema poreza na nekretninu u kojoj se živi te na nekretninu u kojoj se obavlja samostalna djelatnost. Jer, kakav je smisao tlačiti nekoga tko obavlja samostalnu djelatnost novim davanjem, ako taj netko već plaća PDV, plaća porez na dobit i sva druga davanja koja proizlaze iz obveza na djelatnost koju obavlja? Nije li na početku samostalnosti Republike Hrvatske stalno izjavljivano iz krugova HDZ-a kako će se forsirati malo poduzetništvo? Gdje je sada to malo poduzetništvo? Forsirali su se, naprotiv, tajkuni i njihovi megalomanski “projekti”.

Uglavnom, da bi se neki novi porez uveo potrebni su jasni i detaljni matematički kriteriji, ali i ograničenja. Stoga, za prvu ruku, u zakonu koji predlažem, osim što bi se porez odgodio do 1. siječnja 2019., piše i sljedeće:

“U roku od 30 dana nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, Ministarstvo financija formirat će radnu skupinu koja će provesti stručnu i javnu analizu postojanja razumnog osnova te svih posljedica uvođenja poreza na nekretnine. Na temelju odnosne analize, a najkasnije do 31. srpnja 2018., ministar financija donijet će posebni pravilnik kojim će se utvrditi decidirano namjensko korištenje poreza i njegovu maksimalnu visinu, što onda jedinice lokalne samouprave neće smjeti povrijediti odnosno premašivati. Prije nego pravilnik na temelju ovoga stavka ne bude donesen i javno objavljen, porez na nekretnine ne smije se naplaćivati.”
Sve to ne znači da oni koji su naumili organizirati referendum trebaju od toga odustati. Podržavam i njihovu borbu, na njihov način, i potpisat ću i zahtjev, i pozitivno ću odgovoriti na referendumsko pitanje, ako do referenduma dođe. Međutim, oni koji budu organizirali referendum, po mojem mišljenju trebali bi se držati sljedećih principa:

1. Referendum bi trebala organizirati jaka zajednička građanska inicijativa, a nikako politička, politika bi trebala u tome biti samo suport. Naime, isticanje političkih konotacija može odbiti glasače suprotnih političkih opcija, ma koliko to bilo dobro i za njih.

2. Referendumsko pitanje mora se kvalitetno postaviti, inače će biti – puno galame ni za što.
Eto, htio sam bolje pojasniti svoje stajalište. Budući da je politika umijeće mogućeg, nastojim se upravo ponašati u okvirima onoga što jest moj zastupnički posao, a prije svega to je zakonska inicijativa.

Netko će reći – pa zašto ne predložiš ukidanje poreza? Moj odgovor – zato jer ne vjerujem da bih mogao dobiti većinu zastupnika na svoju stranu, dok je rad na ograničenjima, na zabrani poreza na dom, zabrani poreza prema samostalnim djelatnostima – po meni, nakon analiza i matematike, ipak moguć.., napisao je Aleksić na fb-u.

Facebook Komentari