Život s Vlastom: Ženama je teže? Lijepo je biti žena, uživati u svemu što nam je kao ženama dano

Piše: Vlasta Janton

Nekoliko puta sam čula što od muškaraca, što od žena, kako je ženama puno teže uspjeti u životu, teže dobiju posao, teže se uspinju u društvu, teže ih se shvaća kao nekog tko bi izvrsno vodio tvrtku, razne projekte. Kao nekog tko se ne bi znao nositi s problemima kao što to muškarac zna. Jer…mi smo kao slabiji spol, mekanije, nježnije, senzibilnije, nismo toliko čvrste u donošenju odluka. Kako pogrešno.

Moram reći da to nikada nisam osjetila na svojoj koži, da bi mi bilo teže na bilo koji način, na način da bi se trebala natjecati s nekim muškarcem u vezi posla, naklonosti u društvu ili jednostavno boriti se za neka svoja uvjerenja. Nikada nisam osjetila da bi žena bila diskriminirana od strane muškarca, osjećala se manje vrijednom, ili nedoraslom bilo kojem poslu.

Muškarci poštuju žene, smatraju ih sebi ravnopravnima u pogledu posla, obaveza, odgovornosti. Žene itekako znaju zauzeti čvrst stav, voditi tvrtke, izuzetno su cijenjene na svom radnom mjestu, u društvu. Sve to ovisi samo i jedino o njezinoj sposobnosti, nikako spolu. Tako da, ne slažem se sa mišljenjem da je žena zanemarena, ima manje mogućnosti za uspjeh u poslu, ili da se teže penje na bilo kojoj ljestvici. Žene u našem društvu to itekako sve više i više demantiraju.

Lijepo je biti žena, uživati u svojoj ženstvenosti, svojoj nježnosti, senzualnosti. Lijepo je prošetati gradom ne srameći se što uživaš u svojoj raspuštenoj kosi, haljini koja ti leprša oko nogu, štiklama kojima tako graciozno i sigurno grabiš svaki novi korak. Žena si, uživaš u onome što ti je dano, bez potrebe da skrivaš svoju ženstvenost, zakopčavaš je i stežeš u kapute, ili skrivaš u široke košulje. Biti žena je zaista dar, i voliš kada ti se otvaraju vrata, pridržava kaput, kada te se propusti da uđeš prva, nose teške torbe, udijeli kompliment. Lijepo je biti žena, uživati u trenutku kada ti je poklonjen cvijet, kada si nekome tako nježna i krhka najjača stijena. A često jesi. Naizgled kao srna, ali jaka poput lava. Boriš se za svoje najdraže, sve što zacrtaš bez straha i ostvaruješ. Jer…ničeg se ne bojiš. Zato što si žena ne znači da to i ne možeš.

Ne, ne nikako ne stoji da su žene te koje ne mogu uspjeti, da im je teže. Nije. Svjedoci smo moćnih i sposobnih žena na svakom koraku. Nije sve rezervirano za muškarce. Ravnopravni su. Svaki zreo muškarac će znati cijeniti takvu ženu, i stati rame uz rame, bilo da se radi o poslovnom svijetu, bilo prijateljskom ili možda ljubavnom.

Zaista je lijepo biti žena, i uživam u tome svakog dana. Nikada mi nije palo na pamet da pomislim kako je muškarcima lakše, i kako bi se možda manje mučila u životu da sam muško. Sretna sam upravo ovakva kakva jesam, i mislim da sam dobila točno onoliko koliko sam se i trudila. Nitko mi ništa nije uzeo a niti poklonio samo zato što sam žena. Tako da, nije točno da živimo u muškom svijetu, da muškarci diktiraju naše živote.

Prava ljepota žena izvire iz njene nutrine, njene unutarnje ljepote, koju čine dobrota, blagost, nježnost i razumijevanje. Također nemojmo zaboraviti na samopouzdanje, ono je vrlo važan faktor pri pogledu na ženu, što se jasno vidi načinom na koji žena zrači, a što je čini izuzetno privlačnom.

Da, doista je prekrasno biti žena, a još je ljepše kada imaš nekog pored sebe koji zna otkriti tu ženu u tebi. Nekog tko ti pruža bezuvjetnu ljubav, nekog kraj koga se osjećaš potpunom, kada si voljena i kada voliš, nekog tko je za tebe uvijek tu, pruža ti podršku u najtežim situacijama.

Lijepo je biti žena dok nikada sigurnija u sebe s rukom u njegovoj ruci osvajaš svijet.

Facebook Komentari