Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić, kao i Mato Palić, tvrdi da ništa od referenduma protiv poreza na nekretnine

Ustavnopravna stručnjakinja povodom brojnih upita oglasila se kratkim obrazloženjem na fb-u u vezi s referendumom o porezu na nekretnine. Kao i drugi ustavnopravni stručnjak Mato Palić, tvrdi da je referendum nemoguć.

G.O., a opet se zaredali upiti. Zato opet samo telegrafski:

1. Bez obzira što tekst Ustava RH ne sadrži IZRIJEKOM upisane materije o kojima se ne može raspisati referendum, takve materije ipak postoje i IMPLICITNE su ustavnoj državi i ustavnom poretku. One su primjerice pobrojane u relevantnim pravorijecima Ustavnog suda RH, posebno u Priopćenju iz 2013. (povodom referenduma o braku), zatim odlukama iz 2014. i 2015. (povodom referendumskih inicijativa “ćirilica”, “outsourcing” i “monetizacija autocesta”).

Ergo, o porezima se ne može raspisati referendum.

2. ALI, nije svejedno kakva je zakonska regulativa porezne materije. I ona mora poštivati temeljna ustavna načela; posebno primjenjiva su načelo jednakosti, pravednosti i razmjernosti. Istina, u poreznoj materiji zakonodavac ima više slobode, no porezna materija nije izuzeta iz načelne ustavnosudske kontrole.

Ergo, pravno se zakon može pobijati pred Ustavnim sudom RH, ne samo zbog sadržaja, već i radi formalnih razloga (npr. je li provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, je li proveden postupak procjene učinaka propisa, itd.).
3. Sve to ne isključuje političko djelovanje u obliku stranačke ili građanske akcije (peticije, prosvjedi i sl.) te dijalog s vlasti oko konkretnih rješenja primjene.

4. Nemam analizu konkretnih zakonskih rješenja pa stoga ni ocjenu.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić poručuje: Zaboravite referendum protiv poreza na nekretnine, neće doći do njega

Facebook Komentari