Martina Johnson Županić: Porez na nekretnine je organiziran da bi se pokrio Todorićev dug

Porez na nekretnine i odluku premijera Andreja Plenkovića o odgodi njegova uvođenja u Hrvatskoj uživo komentirali su aktivistica Živog zida Martina Johnson Županić i ekonomski komentator HRT-a Tomislav Cerovec.

Županić: Ne stajemo dok se ne odustane od zakona

Martina Johnson Županić, koja je putem društvenih mreža pozvala na prosvjed protiv poreza na nekretnine kazala je kako je u razgovoru s ljudima shvatila kako većina njih razumije da je zakon o porezu na nekretnine već izglasan. Na snimanje videa odlučila se jer su ‘ljudi nemaju vremena čitati čitabe’. “Ovo što se događa obilježit će nas i generacije poslje nas. Ako se ne izborimo ostat ćemo bez domova”, kazala je. U Živom zidu, dodala je – pokrenuli su proceduru za referendum o ovom pitanju i na internetskim stranicama objavili obrazac za sve koji se žele uključiti. Smatra da narodu ne treba ‘pedagogija premijera Plenkovića’ i ‘pranje mozga’ kako bi shvatili što je dobro. “Po mom mišljenju ovaj se porez organizira kako bi mogli otplaćivati Todorićev dug. Ovo je više od bilo koga. Narod se mora okupiti. Krećemo u referendum i ne stajemo dok premijer ne poruči: Odustajemo od zakona”, zaključila je Županić.

“U Hrvatskoj ima oko 2.2 milijuna nekretnina. Da je porez na nekretnine novi namet za građane govori i činjenica da se od njega planira prikupiti oko 400 milijuna više, ali ni to ne mora biti konačno, jer se ne zna točna visina boda, kao ni vrijednost nekretnina, ali ni točan popis. Hrvatska jednostavno nije spremna na provedbu poreza na nekretnine”, kazao je Cerovec. Smatra kako porez na nekretnine ne tereti građane proporcionalno njihovom bogatstvu i smatra da bi u tom smislu trebalo uvesti porez na ukupnu imovinu. Cerovec je na kraju iznio podatke Europske komisije prema kojima je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja Europske unije, a zauzima 12 mjesto po poreznom opterećenju. Dodao je kako je porezno opterećenje građana od 2005. do 2015. raslo godišnje 1,4 posto BDP-a.

Facebook Komentari