Huić: Porez na nekretnine već postoji, treba vraški dobro obrazložiti promjenu

Udruga Lipa je održala konferenciju za medije povodom izjave premijera Andreja Plenkovića da će se uvođenje poreza na nekretnine odgoditi.

“Ovo je prvi put da su porezni obveznici, da država nije provela svoju volju bez da ih pita. Mi smo bili samo katalizator te volje koja je gotovo unisona. Ovo je jedna greška vlasti koja nije obrazložila koji su benefiti za građane i koja je svrha. Jedinice lokalne samouprave su se pokazale nedovoljno kapacitiranima i to otvara pitanja ima li Hrvatska previše usitnjen aparat, treba li nam reforma javne uprave. To je jedna od tema koja će se pratiti. Imamo legitimit 140 tisuća ljudi da u njihovo ime radimo na tome da Vlada ne napravi ono što nije u interesu poreznih obveznika”, smatra Davor Huić koji je prokomentirao i koliko je za ovaj uspjeh zaslužan i video koji je ubrzo nakon objave podijeljen nekoliko tisuća puta.

“Neću se upuštati u to tko je zaslužan, umanjio sam i naše zasluge, treba čestitati hrvatskom narodu, građanima koji su potpisali i sudjelovali u drugim inicijativama koje su pokazale koliko je porez nepopularan”, rekao je Davor Huić koji je bio upitan koliko je država spremna za provedbu ovakvog poreza.

“Evidentno je da nisu bili spremni za provedbu poreza. Lokalna samouprava već naplaćuje komunalnu naknadu, pa čemu onda upitnici koji su slani građanima? Posebno je problematična prijetnja pod kojom je traženo da oni budu ispunjeni”, smatra Huić te dodaje kako porez na imovinu već postoji.

“Porez na imovinu postoji i onaj tko ga ide mijenjati ga treba vraški dobro obrazložiti. Imamo namjenski porez, komunalnu naknadu kojom se uređuje okoliš i time se diže vrijednost vaše nekretnine. Jasna je namjera Vlade da poveća ovaj namet i građani su se tome oduprijeli. Mi smo protiv uvođenja poreza na nekretnine, Hrvatska je preopterećena i ne treba joj novi porez, postoji prostor za njegovo smanjenje, ne vidim zašto dio suficita ne bi išao u smanjenje poreznog opterećenja zbog kojeg mladi odlaze iz Hrvatske”, smatra Davor Huić koji objašnjenje da uvođenje poreza traži Europska komisija odbacuje.

“Europska komisija govori da treba privatizirati javne tvrtke, da treba smanjiti javni dug…, a Hrvatska odlučuje što će napraviti. Ne razumijem zašto bi Hrvatska ovo morala napraviti a 50 drugih stvari ne bi”, zaključuje Huić.

Facebook Komentari