EK još nije primila pismo ministara iz bivše Jugoslavije, protiv povećanih hrvatskih prostojbi

Hrvatska mora žurno riješiti trgovinske probleme sa susjedima koje je izazvao novi pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli uvoza voća i povrća kako bi se izbjegli negativni efekti na gospodarstvo.

Stav je to koji dijele komore, poljoprivrednici i izvoznici u Hrvatskoj, no kad je riječ o opravdanosti samog pravilnika koji je strožim i skupljim nadzorom kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU izazvao revolt susjednih zemalja i rigidne kontramjere iz Srbije, mišljenja su podijeljena.

Iz Sektora za poljoprivredu HGK-a kažu da je pravilnik donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i bolje zaštite potrošača, ali i upozoravaju kako bi protumjere koje je izazvao mogle imati negativne učinke na hrvatsko gospodarstvo.

“Nadamo se da do ozbiljnijih posljedica za naš izvoz neće doći”, poručuju iz Komore. Očekuju da će se žurno pronaći rješenje koje će osigurati uobičajenu dinamiku trgovanja sa susjedima. Upozoravaju da je CEFTA za Hrvatsku i dalje vrlo značajna jer na ta tržišta izvozimo robe u vrijednosti pola milijarde eura. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i udruzi Hrvatski izvoznici nešto su naklonjeniji strožoj kontroli uvoza voća i povrća, iz koje čitaju brigu za sigurnost potrošača.

Iz Europske komisije jučer su pak pozvali sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razriješile ovo pitanje kroz konzultacije u koje će ući u dobroj vjeri. Glasnogovornik Komisije za međunarodnu suradnju Carlos Martin istaknuo je da EU podržava razvoj trgovinskih i ekonomskih integracija te da sve strane moraju poštovati preuzete obveze.

Na pitanje je li Hrvatska novim pravilnikom prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom uzvratio je kako je Komisija u stalnom kontaktu s vlastima tih država, proučava situaciju te utvrđuje koliko su nove mjere u skladu s preuzetim obvezama. Pismo koje su im, kako su sami rekli, poslali ministri trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u Komisiji još nisu primili, piše Večernji list.

Facebook Komentari