Bunt protiv poreza na nekretnine raste, sve je više potpisa protiv poreza na nekretnine

Najava uvođenja poreza na nekretnine izazvala je val nezadovoljstva. Građanima je novih nameta dosta. Potpisuju se peticije, a stručnjaci kažu, na taj potez još nismo spremni.
Nešto više od 122.600 građana potpisalo je online peticiju protiv poreza na nekretnine. U samo tjedan dana potpis na odbijenicu ovom porezu stavilo je 60 tisuća ljudi. Tome treba dodati i više od 5 tisuća potpisa pristiglih poštom.

“Mislim da nikad prije nije bila oovako uspješna pozicija u smislu odaziva građana”, smatra Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa te dodaje “jedanput kad država uvede porez postojat će tendencija da se on povećava, ne postoje garancije da se to neće dogoditi u budućnostii to građani jako dobro znaju”.

Građani ne vjeruju da će porez biti smao zamjena za komunalnu naknadu i to je osnovni razlog za veliki uspjeh peticije, smatraju pokretači peticije koji naglašavaju kako građane posebno iritiraju komplicirani obrasci koje im šalje lokalna samouprava u kojem bi, na neki način, sami sebi morali odrediti porez, odnosno kriterije za njega. I to pod rigoroznom prijetnjom.
Odaziv građana na “prijeteće obrasce” je jako mali.
“Nikad ne smijete uvoditi novi porez u situaciji kad vam dohodak stagnira. Mi sada stagniramo i u toj situaciji će uvođenje novog poreza biti vidljiv ili nevidjiv udar na standard građana. Hrvatska u ovom trenutku nije pripremljena za uvođenje poreza na nekretnine”, smatra Ljubo Jurčić.
Vremena za pripremu nema previše, tek nešto više od 4 i pol mjeseca ostalo je do stupanja poreza na snagu, piše N1.

Facebook Komentari