Tolušić o povećanju pristojbi: Briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je jučer da je namjera pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama. Najavio je da će razgovarati s njihovim ministrima, javlja HRT.

Tolušić je rekao da se pravilnik kojeg je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU-a. Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije.

Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju, izjavio je ministar Tolušić.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2.000 kuna.

Srbija je spremila stroge mjere kojima će uzvratiti Hrvatskoj ukoliko ne promijeni pravilnik kojim su pogođeni i srpski izvoznici.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smatra da je najbolje rješenje za trgovinski spor koji je nastao između Hrvatske i država zapadnog Balkana izmjena te odluke i primjena tarifa kakve vrijede u drugim državama-članicama Europske unije.

Facebook Komentari