Palatinuš: Ovo je doživotna kazna za štedljivost, zašto ne oporezujete satove na rukama političara i ono što im visi sa zidova

Mnoge su Vlade najavljivale, no brzo i odustale, ali ova premijera Andreja Plenkovića odlučna je u namjeri da porez na nekretnine ugleda svjetlo dana.

Taj će porez iduće godine zamijeniti komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu. Procjenjuje se da će porez na nekretnine lokalnoj samoupravi donijeti više od dvije milijarde kuna i bolju naplatu u odnosu na dosadašnju naknadu. Građani su obvezni prijaviti imovinu do kraja listopada, a porezna rješenja dobit će već početkom sljedeće godine.

Od 428 općina u Hrvatskoj, njih 12 nema komunalnu naknadu. Za njih će uvođenje poreza svakako biti financijski udar. Problema će biti i s nekretninama za koje nisu riješeni imovinskopravni odnosi. Ljudi su iznenađeni. Malo znaju o novom porezu. A plaćat će se za sve – stambeni, poslovni i garažni prostor, gospodarske objekte, građevinsko zemljište za poslovnu djelatnost te neizgrađeno građevinsko zemljište. Porez se neće plaćati samo za nekretnine u vlasništvu lokalne samouprave i sakralne objekte u kojima se obavljaju vjerski obredi.

Linić: Milanovićevi koalicijski partneri pokazali su se kao prave kukavice

Bivši ministar financija Slavko Linić uvođenje poreza na nekretnine smatra pametnim i dobrim potezom. “Međutim, nemojmo se čuditi građanima. Ovi isti političari koji o tome govore, plašili su građane kad smo 2013. mi pripremili ovu zakonsku regulativu. Milanovićevi koalicijski partneri nisu tada poslušali struku, pokazali su se kao prave kukavice. Nadam se da će Plenkovićeva vlada imati više snage”, kazao je Linić. Smatra da je trealo ići na prosječnu procjenu vrijednosti nekretnina i da je taj posao, umjesto građana – trebala utvrditi Porezna uprava i Katastarska uprava. Smatra kako je uvođenje ovog poreza loše iskomunicirano s građanima.

Palatinuš: Oporezujte satove na rukama i bogatstvo na zidovima

Predsjednik Hrvatske udruge vlasnika stanova i kuća za odmor Ivica Palatinuš kazao je kako nema nijednog razloga za uvođenje poreza na nekretnine. Smatra kako se radi o novoj pljački građana u korist lokalnih šerifa, ali i za Europu koja će to jeftinije kupiti. Dokaz za to je i činjenica da se od građana traži da državi serviraju podatke o vlasništvu, o ušteđevini i radu njih i njihovih obitelji dok državne službe čekaju te podatke da bi mogli pljačkati te iste građane – za svoj nerad.

“Nekretnine su građene desetljećima i stoljećima. Plaćani su svi mogući porezi i sad se doživotno mora plaćati kazna za marljivost i štedljivost i brigu za budućnost”, kazao je Palatinuš. “Ovdje se radi o nekretninama, a što je s onim stvarima koje su neki trošili za vlastiti hedonizam, putovanjima u Dubai, satovima na njihovim rukama i bogatstvu koje visi na zidovima njihovih stanova – to se ne oporezuje”, dodao je. “Treba uvesti porez onima (političarima) koji nemaju kuće, a trebali su ih imati”, zaključio je.

Facebook Komentari