Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije pisali EU protiv Hrvatske

Mjere koje je poduzela Hrvatska potpuno su neprihvatljive za BiH i mi tražimo da se ukinu, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije održali su u ponedjeljak u Sarajevu sastanak povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj.

Ministri su usuglasili zajedničke zaključke i potpisali zajedničko pismo Europskoj komisiji.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

Ministri su konstatirali da je Hrvatska prekršila osnovna načela i principe svjetske trgovinske organizacije kojima se zabranjuje diskriminacija između domaćih i stranih proizvoda u pogledu dadžbina. Ocjenjujući da su na ovakav način direktno ugroženi ekonomski interesi proizvođača i uvoznika iz zemalja regije ministri četiri države (Šarović, Dragica Sekulić, Rasim Ljajić i Ljupčo Nikolovski) u Sarajevo 7. kolovoza donose sljedeće zaključke:

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati cijenama stvarnog postupka i ne predstavljati posebno oporezivanje i treba biti usklađena s procijenjenom cijenom koja važi u zemljama regije i EU

3. Traži se hitan sastanak s nadležnim iz RH jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posljedice, a prijedlog je da se sastanak održi u Podgorici

4. Poziva se Europska komisija da se uključi u rješavanje problema

5. Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije će pokrenuti odgovarajuće mehanizme

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite vlastitih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktualni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. Sljedeći sastanak bit će u Skoplju idućeg mjeseca.

Facebook Komentari