1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Divjak: Odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme...

Divjak: Odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva

‘Vjerujem da će prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu’, najavila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Od usvajanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u Hrvatskome saboru, u listopadu 2014. godine, pokazalo se da je provedbeni okvir vrlo neučinkovit te znatno otežava provedbu Strategije. Budući je u Uvodu i Smjernicama za provedbu Strategije naglašeno kako Strategija mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, ključna dorada koju treba napraviti je izmjena samog provedbenog okvira, izvijestio je HNS u priopćenju.

„S obzirom na uočene probleme, a s ciljem depolitizacije obrazovne i znanstvene politike te ubrzanja i institucionalizacije reforme smatram izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije nužnim preduvjetom da se nastavi, i ono što je najvažnije, ubrza proces reforme oko čega postoji veliki interes i očekivanje hrvatske javnosti“, naglasila je ministrica Blaženka Divjak.

„Kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine. Važno je da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje“, zaključila je ministrica.

Praćenje provedbe Strategije je vrlo složeno te zahtjeva osiguravanje održive kadrovske strukture i institucionalne podrške svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća. „Sa svojim timom i u dogovoru s premijerom, trenutno intenzivno radim na izmjeni isključivo provedbenog okvira Strategije i planiram radno ljeto kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je ministrica Divjak.

„Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. PSP će voditi ministrica odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati. Vjerujem da će ovakav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine. Od postojećeg PSP-a očekujemo da izradi Akcijski plan do 8. rujna 2017. u skladu sa zaključcima sastanka 4. srpnja 2017. Neovisno o ovome procesu MZO intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti spomenutih tijela“, rekla je Divjak.

Najnovije

Još iz rubrike