ŽDO u Šibeniku očitovalo se nakon kaznene prijave Documente za Uzdolje kod Knina

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku očitavalo se o kaznenoj prijavi koju je za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima u razdoblju od 5. do 8. kolovoza 1995. godine, DORH-u u petak podnijela organizacija ‘Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću’ priopćivši da su nakon eshumacije 2001. dali nalog nadležnoj Policijskoj upravi šibensko-kninskoj i Vojnoj policiji za provođenjem izvida i kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđenja okolnosti stradavanja i pronalaska počinitelja navedenog zločina, te da su u tijeku izvidi temeljem izvješća o ekshumaciji.

‘Nakon ekshumacije provedene 2001. godine na gradskom groblju u Kninu i zaprimljenih materijala, u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku formirani su predmeti vezani za stradavanje civila od 6. do 9. kolovoza 1995. u Uzdolju i Vrbniku na štetu najmanje desetero civila, a zbog sumnje da bi se radilo o ratnom zločinu, te je navedeno državno odvjetništvo dalo nalog nadležnoj Policijskoj upravi šibensko-kninskoj i Vojnoj policiji za provođenjem izvida i kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđenja okolnosti stradavanja i pronalaska počinitelja navedenog zločina’, priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

U priopćenju DORH-a navodi se da je tijekom izvida, koji su i nadalje u tijeku, obavijesno 2004. godine ispitana preživjela svjedokinja te da provode potrebne radnje prikupljanja relevantnih obavijesti i materijala Tribunala u Haagu radi otkrivanja, za sada, nepoznatih počinitelja.

Podsjetimo, šibenska županijska državna odvjetnica Živana Beroš Dodig najavila je jučer da će očitovati o kaznenoj prijavi koju je u za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima u razdoblju od 5. do 8. kolovoza 1995. godine koju je DORH-u u petak podnijela organizacija ‘Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću’.

– Kaznena prijava tek nam treba biti dostavljena u Šibenik i čim je proučim moći ću vam odgovoriti na konkretna pitanja o njezinom sadržaju. Ono što u ovom trenutku mogu reći jest da ŽDO kontinuirano radi na slučajevima ratnih zločina i da oni nikad ne zastarijevaju – rekla je jučer državna odvjetnica za ŠibenikIN koju smo pitali je li Županijsko državno odvjetništvo obrađivalo zločine u Uzdolju i drugim kninskim selima, koje je u petak prijavila ‘Documenta’.

Facebook Komentari