Budnicom ulicama Knina počela je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Budnicom ulicama Knina počela je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”. Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

Visoki državni dužnosnici su minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede “Oluja 95” položeni su vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodi vojni biskup, mons. Jure Bogdan. Održan je vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora.

Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje, počeo je program na kninskoj tvrđavi. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen j ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Uz zvukove ‘Lijepe naše’ podignuta je zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi. S kninske tvrđave i iz Vukovara puštena su 22 bijela goluba. Ispaljena su i 22 počasna plotuna iz topničkih oružja koji – kao simbol 22. obljetnice ‘Oluje’.

Uslijedio je zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (osam postroja – helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MiG-21).

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji. U 10.30 sati kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11.30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji u 12.40 sati, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga. Od 12 do 15 sati dijelit će se vojnički grah. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat koncert održati Prljavo kazalište, a program završava vatrometom u 23 sata.

Facebook Komentari