Pokušava li HNS odgoditi porez na nekretnine, harač koji bi mogao dotući ionako iscijeđene građane

Porez na nekretnine, koji bi od 1. siječnja iduće godine prema novom zakonu trebao zamijeniti postojeće komunalne naknade, uvest će se ako načelnici i gradonačelnici na vrijeme odrade svoj dio posla te ako to bude pozitivno za građane, izjavio je jučer potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Štromar je tako najavio mogućnost odgode novog zakona. “Ukoliko je sve u redu, ako će načelnici i gradonačelnici moći odraditi svoj dio posla i ako će to biti pozitivno za građane, onda idemo s tim. Ukoliko bude problema, moramo razgovarati na koji način promijeniti provedbene akte”, objasnio je Štromar. Štromar je poručio da će se o uvođenju novog poreza u Vladi još razgovarati idućih mjeseci, piše Novi list.
Po njegovom mišljenju, do kraja godine ostalo je dovoljno vremena da općine i gradovi pripreme sve što treba za uvođenje tog poreza. Veće općine i gradovi, smatra Štromar, imaju kapacitete da odrade taj posao, koji među ostalim predviđa prikupljanje podataka o svim nekretninama na njihovom području, definiranje zona i koeficijenata na temelju kojih će se porez naplaćivati. Problema bi, kaže, moglo biti u manjim općinama s kojima će država “morati komunicirati”.

Na pitanje hoće li građani uvođenjem poreza za nekretnine i građevinske rente imati manje troškove nego kroz postojeći sustav naplate komunalne naknade, potpredsjednik Vlade odgovara potvrdno. “Većini građana troškovi neće biti viši, zavisi o samoj cijeni procijenjene nekretnine. No, mislim da će većina građana plaćati manje”, poručuje Štromar.
Porezom na nekretnine oporezovat će se stambeni i poslovni prostori, garaže i pomoćni prostori, neizgrađeno građevinsko zemljište, zapušteni hoteli, neiskorišteni objekti… Porez će plaćati i strani vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, a predviđa se mogućnost da lokalne vlasti oslobode plaćanja poreza socijalno ugrožene građane, no tada moraju naći sredstva kojima će sami namiriti tu poreznu obvezu. Svi su gradovi i općine već trebali početi s ustrojem evidencije o nekretninama, a rok za definiranje koeficijenata i zona naplate istječe 30. studenoga. Lokalne su vlasti većinom pokrenule postupke, ali ima i onih koji se opiru novom porezu.

Načelnik općine Primošten Stipe Petrina ne slaže se s naplatom novog poreza i poziva na građanski neposluh. Jedinice lokalne samouprave, tvrdi, imaju pravo same odlučiti o tome hoće li naplaćivati ono što predstavlja njihov vlastiti prihod, te – iako ustavni stručnjaci takvu ideju smatraju promašenom – najavljuje lokalni referendum protiv uvođenja poreza na nekretnine na području Primoštena.

Porez na nekretnine trebao bi krenuti u primjenu nakon što je “na čekanju” proveo punih pet godina. Za Milanovićeve vlade od oporezivanja nekretnina odustalo se upravo pod pritiskom HNS-a. Stav o oporezivanju nekretnina u pet je godina dijametralno promijenio i HDZ. Dok su bili u oporbi, iz HDZ-a su tvrdili da se radi o opasnom haraču koji će dotući ionako osiromašene građane.

Facebook Komentari