Plenković: Žrtva hrvatskih branitelja obvezuje nas da gradimo Hrvatsku kakvu su oni sanjali

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je na Mirogoju zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske, zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, izaslanicom predsjednice Republike Majom Čavlović, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i predstavnicima udruga branitelja.

„Došli smo danas na Mirogoj, na dan početka vojno-redarstvene operacije „Oluja“ odati počast hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj život, svoje zdravlje i sve što su imali za slobodu naše domovine Hrvatske, u obrani od velikosrpskog Miloševićevog režima“, kazao je predsjednik Vlade Plenković nakon polaganja vijenaca.

Poručio je da to obvezuje i vlasti i cijelo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja te da nastoje graditi društvo i zemlju upravo onako kako su to oni sanjali i za koju su se zalagali.

„U to je vrijeme državnička odvažnost i mudrost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima pridonijela ne samo oslobađanju gotovo većine tada okupiranih teritorija Republike Hrvatske, nego je značila i strateški preokret u odnosu snaga i u Bosni i Hercegovini. Omogućila je kreiranje strateške situacije sprječavanja nove Srebrenice u Bihaću, kao i da dođe do Daytonskog i Pariškog mirovnoga sporazuma“, zaključio je Plenković.

Čestitka povodom Dana pobjede

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je, u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, čestitku hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u kojoj stoji:

„Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja s ponosom se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Oluja je označila pobjedu u Domovinskom ratu i konačni poraz politike velikosrpskog Miloševićevog režima te su stvoreni preduvijeti za promjenu strateškog odnosa snaga u Bosni i Hercegovini koji su doveli do Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Zahvaljujući domoljublju, entuzijazmu i hrabrosti hrvatskih branitelja, vođena vizionarskom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je doživjela neovisnost i međunarodno priznanje te postala snažan čimbenik mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe i svijeta.

Od razoružanog, gotovo golorukog naroda, izgradili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je danas jamac sigurnosti, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i opstojnosti hrvatske države i naroda. U našim Oružanim snagama imamo nasljednike najboljih – mlade i odlučne vojnike u koje ulažemo i koji će kontinuirano razvijati nove sposobnosti kao čuvari naših vrijednosti i mira.

U protekle 22 godine Hrvatska se suočila s brojnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima, ali je unatoč zahtjevnim okolnostima ostvarila ključne nacionalne ciljeve izgradnje demokratskih institucija i članstva u EU i NATO-u. Danas, vodeći Vladu, odgovorno upravljamo zemljom, štitimo nacionalne interese i razvijamo prosperitetno gospodarstvo te stabilan i održiv financijski sustav.

Sjećanje na naše branitelje i duboko poštovanje, osobito prema onima koji su svoje živote utkali u temelje države, obvezuje nas da s optimizmom i u slozi nastavljamo s podizanjem kvalitete života ljudi, zapošljavanjem i stvaranjem novih radnih mjesta, gospodarskim rastom i razvojem te unaprjeđenjem tolerantnog i uključivog društva.

U ime Vlade Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima i našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, a posebno hrvatskim braniteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.“

Facebook Komentari