Kako pomoći kućnim ljubimcima tijekom toplinskog vala, njima stvarno nije ugodno

Hrvatsku griju pasje vrućine. Ovog puta i doslovno, jer baš kao i ljudi, i naši ljubimci teško podnose ove ekstremne temperature, koje danas u dijelovima zemlje prelaze 35 stupnjeva Celzijevih.

Zagrebačke veterinarske ambulante tako imaju sve više slučajeva životinja, naročito pasa, koje vlasnici dovode sa simptomima toplotnog udara. U trešnjevačkoj ambulanti Fabela kažu kako je ovih dana pojačan broj takvih slučajeva, a terapija je najčešće infuzija.

“Najčešći simptomi su depresivnost, malaksalost, povišena tjelesna temperatura i odbijanje hrane, a može se javiti i povraćanje. Česta je i dehidracija. Stoga je potrebno izbjegavati boravak na velikim vrućinama te se držati sjene i ohlađenih prostora”, kažu u ambulanti Fabela. Iako se u najvećem broju slučajeva radi o toplotnom udaru kod pasa, imali su ovih dana i slučaj mačke kojoj je pozlilo od vrućine nakon što ju je vlasnica, starija gospođa, zabunom zatvorila na usijanom balkonu. No, mačka je dobro i oporavlja se, doznajemo.

Veterinar dr. Igor Marković iz Specijalističkih veterinarskih ambulanti Marković, kaže kako nije primijetio da se ove godine povećao broj intervencija u odnosu na druga ljeta, no ima slučajeva toplotnog udara.

Mačka ostavljena na usijanom balkonu

“Osim toplotnog udara, bilježimo i pojačane alergijske reakcije kao i slučajeve gastrointestinalnih problema koji se uglavnom javljaju zbog pokvarene hrane koja je dulje vrijeme stajala na toplom. Stoga je u ovakvim uvjetima vrlo velikih vrućina bolje davati suhu hranu, dehidrat ili, pak, nepojedenu sirovu ili kuhanu hranu bacati nakon 15-20 minuta”, kaže dr. Marković.

Što se toplotnog udara tiče, najčešći simptomi koji se javljaju svode se na bezvoljnost, padanje i nesvjestice kao i dehidraciju. Savjeti kako izbjeći takav scenarij istovjetni su kao i kod izbjegavanja toplotnog udara kod ljudi.

“Vlasnici trebaju čuvati pse kao što čuvaju i sebe. Dakle, izbjegavati izlazak na sunce od 11 do 17 sati. Pogotovo su u opasnosti stariji psi te ih ne treba forsirati niti im dopuštati preintenzivno igranje s mlađim psima. Šetnje tijekom dana treba ograničiti na minimum, a izlaziti samo kada temperature padnu. Pogotovo su kritične pasmine one koje imaju problema s disanjem, primjerice zbog genetskih promjena nosa. Psi samo dašću na usta, ali dišu na nos pa je takvim psima teško podnositi vrućine i imaju problema s disanjem”, kaže dr. Marković.

Ako, pak, pas ipak ima simptome toplotnog udara, potrebno mu je odmah pružiti prvu pomoć. Ona se sastoji od rashlađivanja vlažnim krpama uz mnogo, mnogo tekućine. Boravak u klimatiziranom prostoru može pomoći, ali baš kao i ljudi, ni životinje ne bi trebale previše biti izloženi puhanju klima-uređaja. I, naravno, uvijek je dobro kontaktirati svog veterinara koji će znati što treba učiniti i kada treba psa dovesti u ambulantu, a kada ga je dovoljno samo dobro rashladiti, piše 100posto.

Facebook Komentari