Evo što je Plenković rekao na Documentino podizanje kaznene prijave za Oluju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanicu predsjednice Republike Hrvatske Maju Čavlović položio je zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Gradskom groblju Mirogoj u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Oluje.
“Došli smo danas na Mirogoj, na početku obilježavanja vojno redarstvene akcije Oluja, odati počast svim braniteljima, koji su dali svoj život, zdravlje i sve što su imali za slobodu naše domovine u obrani od Miloševićevog velikosrpskog režima. To obvezuje naše društvo da odajemo poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja i da nastojimo graditi zemlju kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali”, rekao je Plenković.
Premijera su novinari pitali kako komentira činjenicu da udruga Documenta diže prijavu protiv časnika iz Oluje, a pripada udrugama koje se financiraju iz državnoga proračuna. “Republika Hrvatska, Vlada Republike Hrvatske vodi računa o dignitetu Domovinskoga rata, o svemu na čemu je Republika Hrvatska utemeljena. Istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj vlada sloboda govora svih udruga”, rekao je Plenković.
Naime, na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata, “Oluja”, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je u petak u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995. Documenta u prijavi navodi da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. kolovoza 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpkih civila.

“Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna osoba je preživjela, te uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.
Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaseoka tadašnje općine Orlić, 06. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34. i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića”, navodi Documenta. U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskoom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

“Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine”, navodi Documenta u prijavi.

Državnom odvjetništvu Documenta predlaže da na temelju njihove kaznene prijave prikupe potrebne obavijesti i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinitelja provede istraga i podigne optužnica.

Facebook Komentari