Ciljaju li Rusi na blokadu imovine nakon kaznene prijave unatoč Lex Agrokoru? Moguće je, evo kako

Novi problemi za Ivicu Todorića i koncern Agrokor. Sberbank ih optužuje za lažiranje financijskih izvješća kako bi prijevarom došli do kredita. Protiv koncerna i Todorića podnijeli su kaznene prijave koje bi, ako urode kaznenim progonom, mogle neočekivano otežati posao Anti Ramljaku. Naime, Lex Agrokor nije predvidio mogućnost da sama država blokira imovinu koncerna.

Sberbank ne odustaje. U pokušaju da dođe do svoje imovine obratili su se i državnom odvjetništvu. Kazneno su prijavili i Ivicu Todorića i koncern Agrokor.

“Kaznenom prijavom smo ukazali da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, te krivotvorenje službene ili poslovne isprave”, rekla je punomoćnica Sberbanka, Aleksandra Horvat.

A ta se kaznena djela, kako su novinari Nove TV neslužbeno doznali, odnose na posljednji kredit od 100 milijuna eura. Sumnjaju da ih je Todorić prevario davanjem lažnih podataka, a tužitelje su uputili i na moguće lažiranje financijskih izvješća pri dobivanju dvaju prijašnjih kredita. Traže i odštetu.

Na pitanje je li točno da je Sberbank predložio ispitivanje Todorića, Ramljaka, i ministrice Dalić, Horvat je rekla da ne može dati konkretan odgovor, ali je potvrdila da su predložili ispitivanje većeg broja svjedoka, brojnu dokumentaciju, te da su državnom odvjetništvu predložili da samo pribavi dokumentaciju.

Od odvjetništva očekuju da će pokrenuti istragu, ali i podignuti optužnicu. Iz županijskog državnog odvjetništva odgovorili su da je njihovo postupanje tajno. Da već češljaju dokumentaciju u Agrokorovu tornju, potvrdio je nedavno i glavni državni odvjetnik.

“Nema prevelikog zalogaja, onda bi priznali da država ne može rješavati svoje probleme, međutim mi probleme znamo rješavati”, sredinom srpnja rekao je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Zaštićena imovina mogla bi biti blokirana

Ako prijave dovedu do pokretanja kaznenog postupka, imovina koju je država zaštitila Lex Agrokorom od države bi mogla biti i blokirana. I to na zahtjev državnog odvjetnika.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan objasnila je da kazneni postupak nije obuhvaćen Lex Agrokorom i tužiteljstvo se može s tim zahtjevom obratiti sudu.

“I (tužiteljstvo) zatraži da se određena imovina koja je u vlasništvu tvrtke, ili je u vlasništvu pojedinca koji je bio možda na čelu tvrtke, osigura u smislu da se ona blokira kako bi se osiguralo eventualno oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi ukoliko se utvrdi da je takva osoba takvu korist i stekla”, objasnila je Drenški Lasan.

“To je prva takva situacija koja će se pojaviti ako do nje dođe i naravno svima će biti koji se bave pravom interesantno vidjeti kakav stav će zauzeti sudovi u tom smislu”, dodala je Drenški Lasan.

Ako do zamrzavanja imovine dođe, u problemu bi mogao biti i Ramljak koji je u procesu restrukturiranja koncerna.

Facebook Komentari