Sberbank, uz kaznenu prijavu protiv Todorića, priložio i zahtjev za svjedočenjem Martine Dalić i Ante Ramljaka

Ad

Novi detalji oko kaznene prijave koju je Sberbanka podigla i protiv Ivice Todorića, ali i koncerna.

Osim što u banci misle da ih je Todorić, tražeći kredit koji je dobio u ožujku, prevario prikazujući lažne bilance, u Sberbanci razmišljaju i o proširenju istrage na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora.

I to nije sve. Uz Todorića kao prvoosumnjičenog, kao svjedoke traže izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, ali i ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Iako danas u Hrvatskoj uglavnom svi pričaju da su još tad znali sve, ruski Sberbank u ožujku je Agrokoru dao kredit od 100 milijuna eura. Nikakvo čudo što su podigli tužbe protiv same tvrtke i protiv vlasnika – Todorić im nije rekao sve što su trebali znati. Da će biti tužbe, drugi čovjek Sberbanka Maksim Poljetajev otkrio je u intervjuu s novinarkom Večernjeg lista.

Uskoro će valjda biti poznati i rezultati interne revizije koju je naručio državni povjerenik. Rusi bi kao svjedoke mogli pozvati i njega i ministricu gospodarstva, jer oni su otpočetka javno govorili da posljednjem korporativnom izvješću – ne treba vjerovati.

No, pitanje je hoće li na tome Rusi stati. Činjenica da se nisu uključili u aktualni kreditni aranžman daje naslutiti da će se sudski boriti protiv lexa Agrokor, odnosno, da će tužiti i samu državu. Što bi pak moglo zakomplicirati konačnu nagodbu.

Roll-upom, čini se, nisu zadovoljni ni pojedini dobavljači, koji nisu u mogućnosti sudjelovati u robnom kreditu u ukupnoj vrijednosti od maksimalno 50 milijuna eura, s kojima bi mogli jednak ukupni dio svojih starih potraživanja podići u prvi isplatni red.

No, opet, ključna većina vjerovnika stala je iza lexa i iza roll-upa, a ako budu i iza konačne nagodbe, Sberbank u Hrvatskoj ne bi mogao mnogo napraviti, ali itekako već priprema teren kako bi se domogao Agrokorove imovine u susjedstvu ili barem kako bi uz pomoć sudskih zabrana u tim zemljama pokušao izvana upravljati cijelim procesom, piše Ivan Hrstić, N1.

Facebook Komentari