Požar koji se približio Roškom slapu u NP Krka još nije lokaliziran, ali je pod kontrolom

Požar koji je u utorak popodne planuo kod Kistanja u jednom se trenutku približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Na terenu je jutros bilo 136 vatrogasaca i 50 pripadnika Hrvatske vojske a jutros su na požarište odmah poslane i zračne snage, doznaje sibenik.in u Centru 112.

Požar još nije lokaliziran, ali je stavljen pod kontrolu i više se ne širi. Na terenu je sada 124 vatrogasca sa 37 vozila, a po potrebi se na požarištu raspoređuju i zračne snage.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas, u četvrtak, 3. kolovoza 2017. od ranog jutra sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja sa dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Riječ je o požarištu na kojem se zračne snage angažirane treći dan zaredom, a u prethodna dva dana na požarište je izbačeno oko 400 vodenih bombi i ostvareno 65 sati naleta.

Uz zračne snage tijekom jučerašnjeg dana na požarištu kod Kistanja bilo je angažirano i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, a na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je odluku o korištenju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava HKoV-a kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije. Požarište u Kistanjama jučer je obišao i ministar Krstičević sa suradnicima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 150 požara (57 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1230 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 38 700 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Facebook Komentari