Dokumenta sutra, pred obljetnicu Oluje, podnosi prijave za zločine – Branitelji se okupljaju: Ova drska provokacija samo je nastavak mnogih u nizu

Dokumenta je pozvala na konferenciju za novinare koja će se održati sutra, 4. kolovoza 2017. godine, ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Gajeva 30 a, s početkom u 10.00 h povodom predstojeće godišnjice VRA Oluja i podnošenja kaznene prijave za zločine počinjene tijekom i nakon VRA Oluja.

Kaznenu prijavu podnosi Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću a odnosi se na ratne zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima (tada u općini Orlić, a danas Biskupiji) 5., 6. i 8 kolovoza 1995.

Trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 06. kolovoza 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli su osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpkih civila. Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna osoba je preživjela, te uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.
Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaseoka tadašnje općine Orlić, 06. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34. i u zaseoku Zarići 28 – godišnjeg Predraga Zarića.

Nadležna državna odvjetništva u RH-a za ratne zločine počinjene tijekom i neposredno nakon VRA Oluja podignula su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude, kaže Dokumenta.

Uslijedila je reakcija hrvatskih branitelja, Zorica Gregurić pozvala je branitelje na konferenciju za medije ispred DORH-a.

Pozivam vas na sutrašnju tiskovnu konferenciu Dokumente ispred DORH-a koju organiziraju povodom podnošenja kaznene prijave protiv pripadnika HV za navodno počinjene ratne zločine u VRA Oluja.

Ova drska provokacija samo je nastavak mnogih u nizu kojima smo izloženi svake godine uoči proslave pobjede Hrvatske vojske nad srpskom agresijom na Hrvatsku, a vrijeme je pomno izabrano – uoči proslave, za sve Hrvate velikog državnog praznika te istovremeno dok hrvatski branitelji na Mirogoju odaju počast poginulim suborcima u VRA Oluja.

Više nemamo opravdanja ne reagirati i okretati glavu, jer kako vidimo iz godine u godinu provokacije uoči proslave Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja nastavljaju se sve jače. Stoga se okupimo i razotkrijmo drske laži koje se i nadalje plasiraju od, i u ime onih koji se sa veličanstvenom pobjedom Hrvatske vojske i suverenom modernom hrvatskom državom nikada nisu pomirili niti prihvatili, stoji u pozivi braniteljima.

Facebook Komentari