Predsjednica RH na proslavi Dana grada i 300 godina oslobođenja od Turaka: Izgradnjom ceste Imotski će postati hrvatska Provansa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Imotskom bila na proslavi Dana grada, blagdana Gospe od Anđela koji je ove godine iznimno svečan jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Imotskog od Turaka.

– Malo je naroda čija je povijest tako burna, ispunjena beskrajnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju. Samo u prošlom stoljeća morali smo izdržati tri strašna rata, ali najveću je žrtvu trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija. Blagdan Gospe od Anđela upisan je zlatnim slovima u povijest jer je to bio dan oslobođenja Imotskog – rekla je u svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Imotskog K. Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list.

– Prošla su tri stoljeća i davni su ratovi povijest iz koje moramo učiti. Ona nas uči kolika je vrijednost mira kojeg stalno moramo nadograđivati na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja vjera i naroda. U demokratskoj Hrvatskoj postigli smo u tome mnogo stvorivši životno ozračje ravnopravnosti za sve naše građane – rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako sjećanje na prošlost ima smisla ako otvara vidike budućnosti.

– U žarištu politike mora biti stvaranje takve gospodarske politike koja će svakom hrvatskom građaninu omogućiti sigurnu egzistenciju u Hrvatskoj. Na žalost, Imotski nije do sad bio u žarištu tih nastojanja. To treba priznati i ispraviti. Ne zaboravimo da su se Imoćani, iako ovaj kraj nije bio zahvaćen velikosrpskom agresijom, spremno odazvali pozivu domovine, mnogi položivši život. Ime Imotske bojne budi respekt, ponos i divljenje. To je razlog više da otvorimo projekt gospodarske obnove i demografskog oživljavanja – istaknula je Grabar-Kitarović.

Rekla je kako je razgovarala s ministrom Goranom Marićem koji joj je obećao kako će uskoro na Grad Imotski biti preneseni objekti stare duhanske stanice na Dogani i ministrom Olegom Butkovićem koji joj je rekao kako je cesta Imotski-Zagvozd, spoj na A1, ušla u četverogodišnji plan Vlade za građenja cesta. – Tim projektom Hrvatska se mora odužiti Imotskom. Uvjerena sam da ćemo nakon izgradnje te ceste o Imotskom govoriti kao o hrvatskoj Provansi – poručila je Grabar-Kitarović. Spomenula je i iseljenike kojima se, ako to žele, treba omogućiti povratak te o potrebi snažnijih veza s iseljenim narodom koji je bio važan čimbenik pobjede u Domovinskom ratu.

Facebook Komentari