Zanimljivi rezultati istraživanja: Mediteranska prehrana pomaže zdravlju samo ako zarađujete više od 250 tisuća kuna godišnje

Mediteranska prehrana učinkovita je jedino ako živite u kućanstvu s primanjima od 250 tisuća kuna godišnje i visoko ste obrazovani, pokazuje novo istraživanje provedeno u Italiji, prenosi Večernji list.

Talijanski znanstvenici proučavali su utjecaj mediteranske prehrane na smanjivanje bolesti srca na 18.000 muškaraca i žena tijekom razdoblja od četiri godine. Otkrili su kako osobe koje se hrane isključivo mediteranski, odnosno jedu puno voća i povrća, ribe i maslinovog ulja, smanjuju rizik za bolesti srca za 15 posto, ali to se samo odnosi na obitelji koje imaju primanja veća od 35.000 eura. Nikakve koristi mediteranske prehrane nemaju osobe koje zarađuju manje od toga. Znanstvenici kažu kako je ovo otkriće neobično, ali nije toliko neočekivano jer si osobe s većim primanjima mogu priuštiti kvalitetniju hranu koja sadrži više antioksidansa i manje pesticida.

– Kardiovaskularne koristi povezane s mediteranskom prehranom dobro su poznate među stanovništvom, no prvi put je dokazano da društveno-ekonomske prilike mogu utjecati na prednosti mediteranske prehrane – rekla je voditeljica istraživanja dr. Marialaura Bonaccio.

– Osobe nižeg ekonomskog statusa vjerojatno neće imati iste prednosti kao osobe višeg ekonomskog statusa bez obzira na to što imaju slične prehrambene navike. To dovodi do zaključka kako je kvaliteta određene hrane jednako važna kao i količina i učestalost unosa takve hrane – pojašnjava ona. Proteklih godina ljudi se sve više odlučuju za mediteransku prehranu, no zbog financijskog stanja ne kupuju dovoljno kvalitetne namirnice već one koje nisu toliko nutritivno bogate pa takva hrana zapravo nema nikakve koristi, objasnio je pak dr. Giovanni de Gaetano.

Facebook Komentari