Ljajić kaže da će Srbija zbog fitosanitarne kontrole i pristojbi tužiti Hrvatsku Europskoj komisiji

Rasim Ljajić i Ivica Dačić

Srbija će od Europske komisije tražiti da se preispita odluka Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, izjavio je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On je rekao da Hrvatska tom odlukom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Srbija ima s EU.

“Ovdje se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije od Hrvatske i to u članu 36. stav 1. u kojem se kaže da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili naknade koje imaju isto djelovanje, niti će one koje se već primenjuju biti povećane”, naveo je Ljajić.

On je najavio da će Srbija kontaktirati i zemlje regije koje su također pogođene tom hrvatskom mjerom, u cilju zajedničkog nastupa pred Europskom komisijom radi zaštite ekonomskih interesa.

Potvrdio je da se povodom odluke Hrvatske već provode neke mjere koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor.

“Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svjetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne smije biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu davanja”, istakao je Ljajić.

Kako je dodao, Srbija ne želi nikakav trgovinski sukob s Hrvatskom “jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje”.

“Najbolje bi bilo da ovo pitanje riješimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude moguće, onda ostaje da problem internacionliziramo i tražimo rješenja u okviru Europske komisije”, kazao je Ljajić.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Tako se taksa umjesto dosadašnjih 90 kuna (12 eura) sada naplaćuje 2.000 (270 eura).

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namjerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomjernog uvoza, prenosi Beta.

Voće i povrće: Hrvatska proširila popis za fitosanitarni nadzor na granici i povećala pristojbe, Srbija prijeti kontramjerama

Facebook Komentari