HDZ-ovac na fb-u žestoko komentirao, pa je Inicijativa mladih za ljudska prava pisala DORH-u, Predsjednici….

HDZ-ovac u svojim komentarima na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava poziva na strijeljanje aktivista ove udruge, žali se ta Udruga, koja ga je i prijavila DORH-u.

“Točnije, Hrvoje Marušić je javno pozivao na kažnjavanje aktivista za ljudska prava smrću. Marušić je bio vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju te kako sam tvrdi, ozbiljan kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića”, priopćili su iz Inicijative.

U komentarima upućenima 31.7. oko 18 sati Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila uputio sljedeće komentare:

‘’Stoko yugokomunistička,treba vas sudit i streljat !’’

“Stoko yugokomunistička,nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije …

DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA,SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS !

A vjerovatno i hoće,uskoro …”, napisao je Marušić.

U priopćenju za medije i pismu svim državnim institucijama (od Ureda predsjednice preko DORH-a do premijera) Inicijativa navodi:

“Ovim putem izražavamo zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Republici Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže.

Zahtijevamo hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

Informacije o nasilnim komentarima koje je uputio Hrvoje Marušić Inicijativa mladih za ljudska prava dostavlja i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske te policiji, uz zahtjev za postupanjem.

Sporni komentari su upućeni na sadržaj kojeg Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom od više od 500 građana traži od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ izvršene u kolovozu 1995. godine. Kampanja se provodi prikupljanjem potpisa za peticiju isprike, plakatima u javnom prostoru i objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama o činjenicama koje su utvrđene o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava za vrijeme i nakon ‘Oluje’ pred međunarodnim sudovima. Poruka Vladi je da je isprika žrtvama minimum solidarnosti i provođenja mehanizama tranzicijske pravde nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i izostanka sudskih procesa.

Marušić je pozive na linč uputio na sadržaj kampanje #ISPRIKA koja je temeljena na utvrđenim činjenicama pred međunarodnim sudovima i čiji je cilj izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava neovisno o njihovoj nacionalnosti. Ovaj poziv na linč pokazuje zabrinjavajuću količinu obezvrjeđivanja međunarodnog prava negiranjem utvrđenih činjenica pred međunarodnim sudovima u hrvatskoj javnosti koje podržavaju i institucije RH svojim nečinjenjem i vođenjem politike poricanja”, stoji u priopćenju.

Share This Article