100:1: Kakve su šanse protiv DZIV-a, ZAMP-a i ostalih predatora proračuna

Piše: Denis Kuljiš, fb

Evo, stigao je i službeni odgovor – rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV). Riječ je u ostanovi gdje ravnateljica Ljuljana Kuterovac ravna s oko 100 državnih službenika, od kojih se jedan (brojkom: 1) bavi autorskim pravima.

Gđu. Ljiljanu postavili su još Josipović i Milanović, a nova vlada je ne dira – zauzeti su drugim problemima. Tako DZIV, koji spada pod Ministarstvo znanosti i obrazovanja (a ne kulture!) mirno obavlja svoje poslovi, od kojih je najvažniji nadzor (i zaštita) ZAMP-a i cijelog zampovskog univerzuma ili hobotnice, kojoj je Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) mali, sporedni pipak.

DFHR je pribavio punomoći svih filmskih udruga pa osim autorskih prava redatelja, zastupa producente, snimatelje i sve članove Društva filmskih djelatnika (bivših Radnika), DHFD. To je više od deset organizacija i subdivizija, valjda oko tisuću članova. U njihovo ime DHFR prikuplja novac od tzv. retransmisije (neizravne naplate autorskih prava) pa ih dijeli kome poželi. Predsjednik komisije koja to obavlja više od petnaest godina je Hrvoje Hribar. Tko ga je u komisiju izabrao i koliko mu traje mandat, ne zna se.

Nadzor nad djelovanjem DHFR obavlja DZIV. Prema njihovom ”revizijskom” izvješću tu je sve u redu, sve se obavlja prema propisnim procedurama.

Koliko DHFR milijuna oprihoduje i kome ih i kako proslijedi ili rasplati? E, to se ne zna. Za njih tu tehničku uslugu obavlja ZAMP, a DZIV napominje da novčano poslovanje nije u njihovoj nadloženost (kako onda može biti riječi o ”reviziji”?). Novčane tijekove trebalo bi revidirati Ministarstvo financija. Ali kako da ono to obavlja kad nema pojma je li sve po proceduri ili nije? Odnosno, ako jest, kako im javlja DZIV, zašto da razmatra plaćanja?

DZIV mi službeno porlučuje (i o tome izdaje rješenje) da ni ja ni javnost koju bih preko medija eventualno mogao o svemu izvijestiti, nismo pozvani da podatke o prometu koji se obavlja na Hribarov nalog vidimo i proučimo…. Te podatke smiju vidjeti samo članovi DHFR, ali jedino u prostorijama DHFR, s tim da ni jedan dokument ne smiju kopirati. Očito, podaci se štite kao šifre za lansiranje balističkih raketa.

DZIV tvrdi da je tu riječ o privatnim novcima od zaštite autorskih prava. Znači, i o privatnim podacima, iako se novac prikuplja prinosima koje je propisao zakonodavac kad je regulirao sferu audiovizualnih medija. I zato, poručuju mi, što me briga koliko Hribar milijuna prikupi i podijeli kome god želi, kad su to njihove privatne pare, a ne moje ili naše, nego njihove?

Filmski stvaraoci dobiju od države (neizravnim oporezovanjem, iz parafiskalnih izvora) novce da snime film, a onda im još pritekne neka lova od autorskih prava, ali zašto bi javnost baš trebala znati i naslađivati se podacima o tome koliko su love namlatili od filma koji je gledalo recimo 200 ljudi? Pa to su njihove pare! I njihova privatna stvar.

Cio pothvat privatizacije državnih para preko samoregulirane mreže povezanih subjekata osmislio je genijalni Ivo Josipović za muzikante (tzv. ”dodekafonska mafija”), pa to svoje znanje i umijeće dao u outsource i drugim likovima, kako bi zajedno bili jači. Ostali političari moraju doći na vlast kako bi upravljali javnim novcem, a Ivo je dokazao da je dovoljno ovladati apstrakcijom, pa će cijeli sustav štititi njihov ”privatni” novac od naše deplasirane radoznalosti… I tako nije ni čudo da je prihod ZAMP-a od muziciranja skokovito skočio (oko 30%) u godini kad je ekonomija stangnirala ili bilježila nekoliko postotaka rasta. U ovoj basni cvrčak je preveslao glupog mrava.

Na Rješenje koje sam dobio od ”zamjenika službenice za informiranje” DZIV, koji nije neki obični dostavljač zadužen da kuha kavu, nego diplomirani jurist, mogu se žaliti Povjereniku za informiranje, njegovom pretpostavljenom, koji je sigurno doktorirao iz musanja naivnih papaka koji postavljaju suvišna pitanja o tome koliko Hribarova komisija iscrpi para iz državnog arteškog bunara i kako zatim navodnjava hrvatsku kulturnu pustinju. Kakve su mi šanse protiv DZIV-a, ZAMP-a i ostalih predatora proračuna? Rekao bih 100: 1.

Facebook Komentari