Albanac Ismail Morina, koji je upravljao dronom na utakmici Srbije i Albanije, zatražio azil u Hrvatskoj

Albanac Ismail Morina, koji je uhićen u Hrvatskoj po tjeralici Srbije zbog drona sa zastavom “velike Albanije ” tražio je politički azil u Hrvatskoj kako bi izbjegao izručenje Srbiji, piše Balkan insight pozivajući se na izjavu Morininog odvjetnika.

Odvjetnik Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je za BIRN da je njegov klijent podnio zahtjev za politički azil u Hrvatskoj i da želi izbjeći izručenje Srbiji jer misli da neće imati fer suđenje.

Morina je osumnjičen da je 14. listopada 2014. upravljao dronom sa zastavom “velike Albanije” koji je letio iznad stadiona u Beogradu tijekom nogometne utakmice Srbije i Albanije, nakon čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.

On je u lipnju uhićen u Hrvatskoj po tjeralici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio izručiti Srbiji. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definiran rok do kada mora odlučiti o žalbi, nakon čega odluku Suda treba potvrditi i resorni ministar, Dražen Bošnjaković.

“Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri mejseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtjev za azil odgoditi izručenje za šest do deset mjeseci”, rekao je Butigan.

U subotu je Nogometni savez Albanije pozvao albansku vladu da “pravno intervenira” i da spriječi izručenje Srbiji Ismaila Morine.

Prethodno je, u petak, albanski ministar pravosuđa pozvao svog hrvatskog kolegu da suspendira zahtjev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu s europskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.

Nogometni savez u nedjelju je najavio žalbu zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom, piše B92.

BIRN podsjeća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom “velike Albanije” tijekom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.

Butigan je za albansku televiziju Top channel rekao da Srbija Morinu tereti za poticanje kaznenih djela među narodima za što je zaprijećena kazna do osam godina zatvora.

Facebook Komentari