Bernardić dao dijagnozu Plenkoviću: Ispod anemičnog lica sepsa, trulež…. spominje Mihailovića i Tita, Crkvi bi malo uzeo…

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić otkrio je, između ostaloga, što misli o Vladi Andreja Plenkovića, kao i što donosi novi program stranke, koji je trenutačno u izradi.

Bernardić je istaknuo da će među prioritetima u programu biti svakako uloga sekularne države. “Treba razdvojiti kulturn i tradicijsko nasljeđe Crkve u Hrvatskoj od uloge moderne države. Što se Vatikanskih ugovora tiče, vidimo da su Slovenija i još neke druge države uspjele smanjiti taj trošak za građane. Ovdje naravno govorimo o novcu, nije svejedno koja količina novca i na koji način ide Crkvi”, rekao je Bernardić za Novi list.

“Crkva je duboko ukorijenjena u nas u smislu praktične vjere, kulture i običaja, pa i identiteta, ali to ne znači da građani ne trebaju plaćati manje za tu namjenu. To za nas znači unapređenje odnosa sa Svetom Stolicom”, dodao je.

Dotaknuo se i promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu. “Antifašizam je za nas trajna vrijednost, a Tita ovdje gledamo kao simbol borbe protiv fašizma. Ako se itko bori protiv pokušaja ekstremne crne desnice da dokine vrijednosti antifašizma, na kojima počiva Hrvatska u modernoj Europi, to smo mi, i to javnost jako dobro zna. Pa pogledajte, i Sinčić iz Živog zida je digao ruku za micanje Tita iz Karlovca. Problem je što Hasanbegović i desnica zaista misle da se antifašizam u Hrvatskoj može izbrisati, oni zaista misle da bi imali Hrvatsku bez antifašizma. Ali ne bi. Da nije bilo antifašizma Hrvatskom bi poslije Drugog svjetskog rata vladao Draža Mihailović! Ali HDZ-ovci to ne razumiju, čini se. Zato još uvijek dopuštam mogućnost da će prevladati gram savjesti i da u Skupštini neće biti dovoljno ruku za odluku o eliminiranju antifašističkog karaktera moderne i europske Hrvatske. Što je sljedeće, eliminiranje Ivana Gorana Kovačića, Nazora, Tesle, jer je Srbin? To treba spriječiti, jer jednom kad otvorite vrata da izađe ta zvijer poricanja vlastite povijesti, to je nezaustavljivo. Skupština to ne smije dopustiti. No, Trg maršala Tita bit će vraćen čim dođemo u priliku da većinom svojih glasova to učinimo, to je moja poruka njima”, rekao je Bernardić.

Komentirao je i Vladu Andreja Plenkovića. “Situacija nije pod kontrolom, ova vlada nema pojma što radi. Pa oni nisu u stanju odšarafiti jednu ploču sa ZDS natpisom, a kamoli voditi državu. Plenković izgleda sedativno-anemično, a ispod tog lica imamo grč, bol, sepsu, trulež. Hrvatskoj ne treba sedativ, nego ozbiljan lijek. A to je uvijek SDP. Ovu vladu na životu drži brak iz interesa s HNS-om i čudnim glasačima tipa Saucha, ali to je vlada koja zastupa i brani korporacije, koja štiti korporativne interese, kontra interesa Hrvatske. To se mora promijeniti”, rekao je Bernardić u intervjuu za Novi list.

Facebook Komentari