U Srbu je bilo napeto, Mesić o bijednim pokušajima, Pusić o ustašama, policija okružila protuprosvjednike

Na današnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih nije došao.

U povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organiziraju narodni zbor kojim će obilježiti taj dan i odati počast ustanicima, te civilnim žrtvama palim 1941. godine. U 12 sati kod Spomenika ustanku položeni su vijenci, a nakon toga je uslijedio program.

Prisutnima se obratio Milan Surla, borac 6. ličke divizije Nikola Tesla.

“Čast mi je čestitati vam svima obljetnicu ustanka u Srbu. Većina nas nije išla u partizane da bi se borila za komunističku vlast već protiv okupatora”, kazao je Surla i dodao da je antifašizam zajednički Hrvatima i Srbima.

U ime Antifašističke lige RH govor je održao Zoran Pusić.

“U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu”, kazao je Pusić a prenosi Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da premijer osniva stručno Povjerenstvo i od njega traži mišljenje što napraviti s pločom u Jasenovcu s natpisom “Za dom spremni”. Nedopustivo je da je stranka koja je dobila relativanu većinu na parlamentarnim izborima i relativnu većinu na lokalnim izborima u Zagrebu aktivno pomaže NDH nostalgičare da zatru simbole narodnooslobodilačke borbe i, među ostalim, i promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu”, kazao je Pusić.

Govor je održao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

“Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu , jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti”, kazao je Mesić.

Posljednji se obratio Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća.

“Hvala vam što ste došli da pokažete da štujete iste vrijednosti koje su štovali i ustanici. Od njih nećemo nikada odustati. Ustanak je nastao zbog strašnih zločina”, kazao je Pupovac.

Protuprosvjednici stigli i ove godine

U Srbu se okupili i protuprosvjednici naoružani transparentima s natpisima “Krvavi Srb” i “Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje”. Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava, javlja Dnevnik.hr.

Udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore (HAZUD) također organizira cjelodnevni program sjećanja na žrtve “o i oko tzv. Dana ustanka 27. jula/srpnja u Srbu”.

Nakon molitve koju će u Gradskom parku održati don Anđelko Kaćunko, članovi udruge najavili su da će ponovno pokušati postaviti spomen-ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića u mjestu Prozor – Vivoze

Podsjetimo, članovi HAZUD-a ploču su pokušali postaviti na Francetićevu rodnu kuću u mjestu Vivoze kod Otočca 1. srpnja, no policija je oduzela dvije ploče pronađene u automobilu trojice hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina.

Vodstvo Grada Otočca poručilo je kako “ne želi ekstremizam” u gradu.

Facebook Komentari