Predstavljen program obilježavanja Dana pobjede: Evo kako će to izgledati 5. kolovoza

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić iznio je puni program obilježavanja Dana pobjede u Kninu 5. kolovoza, a obilježavanje ovog datuma najavio je i mnistar branitelja Tomo Medved.

”Dosad je učinjeno sve što je potrebno da bi se dostojanstveno obilježio jedan od najznačajnijih praznika. Pripreme za obilježavanje ”Oluje” radila tri ministarstva – Obrane, Unutarnjih poslova,i Branitelja”, kazao je Ivić.

”Program koji je predviđen:Revijalna nogometna utakmica branitelja i dužnosnika kao i utakmica Dinama, Rijeke, Osijeka i Hajduka (veterani). U petak će biti i sjednica Vlade RH. U 20:30 je prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata kojeg priređuju tri ministra

U subotu 5. kolovoza program započinje budnicom ulicama Knina. U 8:30 na Trgu Ante Starčevića bit će polaganje vijenca i paljenje svjeća.

Nakon toga seli se na kninsku tvrđavu gdje u 9 i 20 počinje program, čitanje povjesnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Zvonjava crkvenih zvona. Podizanje zastave uz intonaciju himne. Počasni plotun iz topova. Bit će i zračni mimohod helikoptera i treba reći da će javnost prvi put vidjeti Kiowe u letu. Nakon njih preletjet će i osam aviona među kojima će biti i MiG-ovi.

U 10 sati je obraćanje najviših dužnosnika.

Nakon završetka programa na tvrđavi slijedi svečani mimohod povijesnih postrojbi, MUP-a, vatrogasaca.

U 11:30 je misa za domovinu. Po završteku mise je susret dužnosnika sa 100-postotnim ratnim vojnim invalidima.

U 21 sat je domoljubni koncert Prljavog kazališta i po završteku koncerta će biti vatromet u čast obljetnice Oluje.

Sve je obavljeno na vrijeme. Očekujemo tisuće hrvatskih građana i pozivamo sve koji imaju mogućnost da u petak i subotu dođu u Knin i daju svoj doprinos u obilježavanju jednog od najznačijnih dana u novijoj povijesti”, rekao je Ivić.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako je ovaj program najbolji moguući za dostojanstveno obilježavanje ovog blagdana.

”Upravo smo kroz ovaj program postigli to da taj dan u RH obilježimo na najbolji mogući način. Ono što je važno naglasiti, a to je da Ministarstvo branitelja osim što sudjeluje u obilježavanju središnjeg događaja, niz godina unazad podržava i obilježavanje Oluje u svim većim gradovima u RH. Sudjelujemo u financijskoj potpori dolaska stradalnika rata u Knin. Dosad smo organizirali 67 autobusa iz cijele zemlje za dolazak u Knin. Zahtjeve i dalje zaprimamo. Pozivam branitelje stradalnike da dođu u Knin na središnju svečanost kako bismo skupa obilježili taj najznačajniji dan u novijoj povijesti. Pozivam one koji nisu u mogućnosti doći u Knin da to naprave u one gradove gdje se obilježava ova obljetnica. Pozivam sve da izvjese državna obilježja kako bi doprinijeli dostojnom obilježavanju ovog značajnog datuma. Ministarstvo branitelja daje svoj doprinos kako bi ovaj datum obilježili na najprikladniiji način”, rekao je Medved.

Osvrnuo se i na nastup Marka Perkovića Thompsona.

”Kao i u drugim gradovima i u Slunju se obilježava taj dan uz niz popratnih sadržaja. Tu će biti dio vojne opreme i naoružanja. Ove godine će biti glazbeni program s 30-ak KUD-ova i ove godine je koncert Marka Perkovića Thompsona. Taj koncert ulazi u cjeloviti program obilježavanja Dana pobjede i Dana branitelja. S tim da Ministarstvo pruža potporu u tehničkoj naravi kao i za sve druge gradove”, kazao je ministar.

Facebook Komentari