Dosta nezgodna odluka njemačkog suda, uskoro bi dizelaši mogli biti izbačeni iz Stuttgarta

Ad

Čini se kako se upotrebi automobila s dizelskim motorima bliži kraj.

Od siječnja takva vozila možda više neće smjeti ulaziti u Stuttgart. Ostali njemački gradovi bi mogli slijediti. Vlasnici automobila i automobilska industrija se nalaze pred velikom dilemom.

Upravni sud u Stuttgartu odlučio je u petak da od prvog siječnja sljedeće godine vozila s dizelskim motorima više ne smiju prometovati po ovom gradu. Time je udovoljeno tužbi udruge Njemačke pomoć okolišu (Deutsche Umwelthilfe – DUH) koja se zalagala za zabranu. Presuda još nije pravomoćna.

Sud je ustvrdio da je zabrana jedino moguće učinkovito rješenje za problem povećane koncentracije dušikovih oksida koje su već godinama prisutne u Stuttgartu. Sve ostale mjere koje je predlagala politika, poput naknadnih tehničkih intervencija na vozilima, ne bi, kako je obrazloženo u presudi, “ni izbliza” dovele do rezultata koji će biti postignut zabranom.

Suci su se u svojoj presudi pozvali na zaštitu života i zdravlje građana koje ima prednost pred zaštitom prava na vlasništvo i opće slobode građana na postupanje svojim vozilima na dizelski pogon, piše Deutsche Welle.

Facebook Komentari