Vlada povećala kvotu za uvoz radne snage, 2053 radnika više stiže iz inozemstva

Vlada je u četvrtak povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini i to samo za graditeljstvo, a s obzirom na povećane investicije u tom sektoru planiranih najesen.

Analizom tržišta rada, sektorski, predvidjeli smo povećanje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u građevinskom sektoru upravo radi bojazni da nećemo uspjeti realizirati investicije u građevini koje kreću od jeseni, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Održani su sastanci s poslodavcima, investitorima i sindikatima te je odluka donesena u suglasju sa svim socijalnim partnerima, ističe ministar.

Stižu zidari, tesari, armirači i drugi radnici iz inozemstva

“Kako bi spasili sezonu građevine, investicije koje slijede, a u suglasju sa socijalnim partnerima, dogovorili smo povećanje kvote za sektor građevine za 2053 dozvole”, izvijestio je Pavić.

Većinom je riječ o zanimanjima kojih nema na hrvatskom tržištu rada niti se mogu “dobiti” ubrzanim prekvalificiranjem, a naviše je riječ o zidarima, tesarima i armiračima i ostalih zanimanja iz sektora graditeljstva.

Vlada je odlučila i i da se od prodaje izuzme 0,65 posto dionica Croatia osiguranja te 1,49 posto dionica ACI-a, u svrhu osiguranja kredita kod HBOR-a i HPB-a za financiranje programa restrukturiranja požeške Orljave, koja je u državnom vlasništvu i u njoj radi 350 radnika, većinom žena, njih 330.

“Društvo je u predstečajnoj nagodbi i radi održivosti plana restrukturiranja zadužuje se kod HBOR-a i HPB-a za 14 milijuna kuna, uz poček od dvije godine i kamatnu stopu od četiri posto”, naveo je ministar državne imovine Goran Marić.

Za osiguranje kredita iz prodaje se izuzima i daje u zalog 2800 dionica CO-a što je približno 18,3 milijuna kuna te 1660 dionica ACI-a iz Opatije, što je približno 9,6 milijuna kuna, naveo je Marić.

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dana je, pak, suglasnost za jednokratnu isplatu kredita londonskoj HSBC banci u iznosu od 1,34 milijuna britanskih funti, a koji su utrošeni za kupnju rezidencije veleposlanstva u Londonu.

Share This Article