Pupovčevi suorganiziraju proslavu u Srbu, ali čini se da Predsjednica RH kao i Plenković neće doći

Na subotnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske, koju suorganizira Srpsko narodno vijeće, u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih nije još potvrdio svoj dolazak.

“Iz Ureda predsjednice stigla je isprika što Kolinda Grabar-Kitarović neće doći. Iz Vlade i Sabora nismo dobili niti to. Možda nam do subote još odgovore, ali ne vjerujem kad već dosad nisu”, rekla je za Novi list Marija Crnogorac iz Srpskog narodnog vijeća, suorganizatora okupljanja u Srbu.

Dakle, po svemu sudeći, HDZ će ignorirati manifestaciju koju povodom 27. srpnja 1941. svake godine priređuje njihov sada iznimno važan koalicijski partner Milorad Pupovac. Nekad nije bilo tako. Pupovac je u koaliciji s HDZ-om bio i između 2008. i 2012. i u to vrijeme je Vlada s četiri milijuna kuna financirala u Srbu izgradnju Spomenika ustaniku. Pokrovitelj otkrivanja tog spomenika 2010. bio je predsjednik Sabora Luka Bebić, čiji je izaslanik Pupovac tada pročitao njegov govor. Andrej Plenković je u kampanji za prošlogodišnje parlamentarne izbore naglasio da ga proslava u Srbu ne zanima.

“Imamo 22. lipnja Dan antifašističke borbe i ja bih kao premijer išao u Brezovicu. Kad je riječ o Srbu, tamo su početkom devedesetih godina skupove održavale preteče Slobodana Miloševića”, izjavio je Plenković tijekom jedne televizijske debate sa Zoranom Milanovićem, koji mu skrenuo pažnju da je HDZ-ova vlada izdvojila državni novac za Spomenik ustaniku u Srbu.

Na obilježavanju 27. srpnja 1941. u Srbu je kao predsjednik znao biti Ivo Josipović, ali u subotu će, budući da je obnovio sukob s Pupovcem, izostati. Kako nam je kazala Marija Crnogorac, bivši predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je dolazak. A danas će u Boričevcu, gdje Ministarstvo branitelja otkriva spomen-ploču za 24 civilne žrtve ustanka naroda Hrvatske, biti izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, drugog suorganizatora proslave u Srbu.

“Ja sam u Boričevcu bio prije pet godine, a i ovaj će put naše izaslanstvo ići tamo položiti vijenac”, rekao nam je Franjo Habulin, predsjednik SABH-a, piše Novi list.

Share This Article