MORH-ov zahtjev za ponudu borbenih zrakoplova različit od dosadašnjih, evo zašto

Zahtjev za ponudu (RfP) koji je MORH 20. srpnja uputio u SAD, Izrael, Grčku (sve F-16), Južnu Koreju (FA-50) i Švedsku (JAS-39 Gripen) vezan za nabavu borbenih zrakoplova potpuno je različit od dosadašnjih, koji su baš svi bili zaustavljeni, a eskadrila nikada nabavljena, piše Večernji list.

Ministar obrane Damir Krstičević sa svojim timom (vodi ga brigadir koji se dokazao pri nabavi američkih helikoptera Kiowa OH-59D) odlučio se za “višenamjenski zrakoplov”.

U startu sasvim drukčije jer su prije željeli nabaviti zrakoplov namijenjen tzv. air policingu. Koji bi bio naoružan tek osnovnim naoružanjem, topom i raketama zrak-zrak kratkog dometa. Ambicije MORH-a sada su daleko veće jer višenamjenski zrakoplov, uz nadzor zračnog teritorija RH, treba biti opremljen i softverom i naoružanjem za djelovanje zrak-zemlja, dakle i po ciljevima na zemlji. U prvoj fazi u MORH-u očekuju da će uz aparate doći i sve potrebno za školovanje pilota u tom segmentu, a onda će biti nabavljeno i takvo naoružanje.

Nadalje, nakon više godina obuke zrakoplov i naši piloti trebaju steći sposobnosti i za navalne operacije te one u dubini teritorija protivnika. To poskupljuje nabavu, pogotovu što u MORH-u traže od isporučitelja da u ponudu uračunaju i – izgradnju hangara, prilagodbu pista, simulator, obuku za početnu grupu od šest pilota i 40-ak tehničara (u državi isporučiteljici), koji bi, po povratku, preuzeli obuku ostalih.

S obzirom na ovakve ambicije, jasno da će cijena “golog” zrakoplova činiti možda tek nešto više od polovice ukupne. U odlučivanju će biti bitne i ponude investicija i poslova za gospodarstvo RH. Glavna “dogma” natječaja je da će HRZ nabaviti zrakoplove ugovorom države s državom, ne uz posredništvo tvrtki.

Do početka listopada ove godine ponuditelji trebaju dostaviti ponude, a onda će do kraja godine biti odabran zrakoplov.

Iz MORH-a će uslijediti preporuka za izbor, no odluku donosi Vlada RH. Predsjednica RH uključena je u ovaj posao time što je i vrhovna zapovjednica i do sada je ovdje davala ministru obrane punu potporu. Budući da i Grabar-Kitarović i Krstičević imaju jednak politički background, da je ona bila politička tajnica NATO-a, a on školovan u SAD-u i pod NATO-patronatom, bilo bi iznenađenje kad o nabavi borbene eskadrile ne bi imali jednak stav, piše Večernji list.

Facebook Komentari