Hrvatski zahtjev usporava Brexit: Pravo na život i rad u Velikoj Britaniji

Portal Politico.eu jučer je jedan od svojih vodećih naslova posvetio ulozi Hrvatske u pregovorima o Brexitu. Portal piše kako je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću izuzetno bitno da hrvatski građani prije Brexita dobiju pravo živjeti i raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Navode kako je Hrvatska jedina članica EU kojoj London još uvijek nameće te restrikcije. One bi trebale biti na snazi do kraja lipnja iduće godine, ali britanska ih vlada može produljiti za još dvije godine.

No navode da će Hrvatska u pregovorima o Brexitu kao svoj uvjet tražiti od Londona da ne produljuje taj rok kako bi Hrvati prije izlaska iz EU stekli pravo živjeti i raditi u Velikoj Britaniji i da to pravo zadrže i nakon što ta zemlja izađe iz EU. Politico ističe da Hrvatska ovim zahtjevom ne može blokirati proces, ali ukazuje na mogućnost da i druge zemlje postave neki svoj zahtjev prema Veliki Britaniji.

Također navode da je za Hrvatsku ovo vrlo bitna tema zato što bi se produljenje restrikcija do 2020. godine, cijelu godinu nakon planiranog izlaska Britanije iz EU, moglo pretvoriti u trajnu zabranu ulaska hrvatskih radnika u tu zemlju, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari