Novi stari gradonačelnik Obersnel usrećio Riječane, od 1. rujna odvoz smeća dvostruko skuplji

Gradonačelnik Vojko Obersnel na kolegiju je dao suglasnost KD Čistoća na nove cjenike gospodarenja komunalnim otpadom iz kućanstava i iz gospodarstva koji će se primjenjivati od 1. rujna. Prosječna mjesečna cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada po domaćinstvu, s uključenim PDV-om, sa sadašnjih 33,63 kune povećat će se na 70,16 kuna, odnosno 36,53 kuna više, piše Rijeka danas.

Iako su se u proteklih dvadeset godina troškovi gospodarenja otpadom povećali u gotovo svim segmentima, cijena do sada nije mijenjana. Najveći troškovi nastali su tijekom posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada. Ubuduće treba pronaći model stimulacije građana na odvajanje različitih vrsta otpada nižom cijenom usluge. Tko će više odvajati i stvarati manje otpada koji treba ići na Marišćinu, manje će plaćati, zaključio je gradonačelnik.

Projekcija nove cijene napravljena je temeljem poznatih troškova gospodarenja komunalnim otpadom za 2015. i 2016. godinu, troškova nastalih početkom rada ŽCGO Marišćina te sukladno zakonskim odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, naglasila je direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan.

Facebook Komentari