Smilje je neobrano, ali ne zato što nema koga da ga bere

Ilustracija

Poljoprivrednici s juga Hrvatske još su lani počeli saditi smilje. U Dubrovačkom primorju u tijeku je prva komercijalna berba, a najbliži je otkup u Dugopolju pokraj Splita. Zbog visokih troškova prijevoza ni otkupna cijena od 7 kuna po kilogramu nije dovoljna, pa će neke parcele ostati neobrane, piše HRT.

Žuti i mirisni cvjetovi smilja krasit će parcele braće Katičić još samo ovoga ljeta. Trud od dvije godine, koliko je prošlo od sadnje, sad je trebao doći na naplatu. Ali ništa od toga. Na početku je to bila lijepa priča, organiziran otkup, odlična cijena od 22 kune za kilogram, što je ponukalo mnoge da smilje počnu saditi na dotad zapuštenim njivama. Cijena je prošle godine bila 14 kuna, a ove se prepolovila.

Na parceli bračnog para Butigan cvjetovi smilja ne izgledaju suhi, već normalni – zeleno-žuti. Butigane ne zabrinjava otkup jer imaju malu destileriju u kojoj svoje smilje prerađuju u ulje. Destileriju su nabavili prošle godine, ali nisu baš zadovoljni prodajom ulja. Cijene su različite – ovisno o tržištu, a prodaja je kažu – sramežljiva.

Sramežljivo su se i primorska polja, upravo zbog smilja, nakon dugo godina počela obrađivati. Nažalost trava i korov ponovno će u njima prevladati,i to baš sad kad su procvjetala.

Share This Article