Majčinstvo, surogatno majčinstvo, umjetne maternice, “blaženo stanje” (trudnoća), rađanje i podizanje djeteta

Ad

Piše: Prof. Slaven Letica, fb

Živimo u vremenu, prirodi, društvu, kulturi i svijetu u kojem se prirodni poredak stvari neumitno i nepovratno mijenja. Sve se mijenja, pa se mijenja i način ili „tehnologija“ ljudske oplodnje, reprodukcije i rađanja.

U knjizi „Za Elenu: američka e-pisma“ koju sam posvetio mojoj unuci Eleni postoji jedno poglavlje posvećena ljudima koja naprosto ne žele imati djecu ili im je priroda uskratila tu mogućnost, privilegij i obvezu (poglavlje nosi naziv „Bezdjecaši“), ali i poglavlje u kojima pišem o novom biološkom i kulturnom trendu – rađanju djece iz unajmljenih i umjetnih maternica (naziv je poglavlja „Djeca iz unajmljenih i umjetnih maternica – ‘uzgojnica“).

U doba kojim dominiraju rodna ideologija i politička korektnost moja su saznanja i razmišljanja o začeću, trudnoći i rađanju za mnoge moje facebook prijateljice i prijatelje možda zastarjela, previše tradicionalna i konzervativna, ali naprosto pišem onako kako mislim, a mislim da je da se ljudski stvorovi U PRAVILU (uvijek, naravno, postoje iznimke od tog pravila) stvaraju i rađaju kako se stvaraju i rađaju svi drugi sisavci: začinju iz ljubavi, spolnim činom (kod ljudi, ali i životinja, i medicinski pomognutom oplodnom), od začetka do rađanja razvijaju se u majčinoj „utrobi“ (maternici) i na svijet dolaze rađanjem – prirodnim ili medicinski pomognutim.

Na taj prirodni poredak stvari jutros mi je pažnju skrenula moja žena, majka i baka Goga (Gordana Cerjan-Letica) podjelom zapisa indijanske (iz plemena Mohikanci, dakle Mohikanke) primalje (medicinske sestre), ekologinje i aktivistice koja se bori za indijanska prava Katsi Cook (puno ime je: Sherrill Elizabeth Tekatsitsiakawa “Katsi” Cook) o ženi, ženskom tijelu, trudnoći, rađanju i dojenju.

Evo tog zapisa:

„Žena je prva životna sredina (ljudskom biću). U trudnoći naša tijela održavaju život. Na ženskim grudima othranjeni su naraštaji (generacije). Iz ženskih tijela teče odnos tih naraštaja prema društvu i prema prirodnom svijetu. U tom je smislu zemlja naša majka. Stari ljudi kažu: mi žene smo zemlja.“
“Woman is the first environment. In pregnancy our bodies sustain life. At the breast of women, the generations are nourished. From the bodies of women flows the relationship of those generations both to society and the natural world. In this way the earth is our mother, the old people said in this way, we as women are earth.”

Uz zapis je objavljena i fascinantna umjetnička ilustracija koju također objavljujem.

Facebook Komentari