MVP bez reakcije na izjave Erjavca i zaoštravanja retorike Slovenije, jedino je nešto rekla Predsjednica RH

Ad

Nema reakcije Ministarstva vanjskih poslova na pismo koje je Europskoj komisiji uputio slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, a u kojem tvrdi da Hrvatska ne zaslužuje ući u schengenski prostor.

Erjavec je optužio Hrvatsku za “jednostrane poteze” u Savudrijskoj vali jer, kako tvrdi, upadima ribarskih i policijskih brodova krši teritorijalnu cjelovitost europske zone slobodnog kretanja ljudi i robe.
Time što krši schengenski prostor Hrvatska narušava i pravni poredak EU-a, a država koja to namjerno čini i ne uvažava međunarodno pravo ne ispunjava uvjete da postane dijelom Schengena, smatra Erjavec.

Ali, zaoštravanje retorike u Sloveniji komentirala je jučer za HTV predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ponovila je da Hrvatska neće prihvatiti jednostranu primjenu arbitraže o graničnom sporu. Opasnima je ocijenila izjave slovenskih čelnika da će odluku suda realizirati na “drugi način” ako je Hrvatska bude ignorirala

Izjave Cerara i ministra vanjskih poslova doista su opasne, međutim Hrvatska se ne treba uzbuđivati, mi jednostavno ne prihvaćamo tu arbitražu, ona je kompromitirana, ona apsolutno protivna međunarodnom pravu, i Hrvatska neće dopustiti implementaciju arbitraže, za to imamo odlučnost, snage i kapaciteta i koristim ovu prigodu još jednom pozvati Sloveniju za zajednički stol da nastavimo razgovore o graničnom pitanju, izjavila je u intervjuu za HRT predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari