Zašto ubod komarca toliko svrbi da se ne možemo prestati češati, a trebalo bi

Tijekom ljetnih mjeseci komarcima se ne može stati na kraj, a nakon što nas ubodu mi ne možemo prestati češati kožu na tom mjestu. No, to je upravo ono što ne bismo smjeli raditi nakon uboda komarca

Svojim ubodom komarac ubrizgava slinu u našu kožu. Sastojke te sline naš organizam onda prepoznaje kao uljeze. Imunološki sustav je pod povećanim oprezom te otpušta kemikaliju histamin koja pomaže imunim stanicama da dođu do mjesta uboda.

Upravo su histamini ti koji uzrokuju svrbež, a odgovorni su i za nateknuće kože na mjestu uboda. No, koliko god bilo primamljivo češati se – nemojte.

Stručnjaci se slažu kako svrbljenje kože nije nimalo dobra ideja. Naime, na taj način samo ćete dodatno iritirati komarčevu slinu.

Također, zbog prejakog češanja koža može popucati. To onda dozvoljava bakterijama s površine kože i ispod noktiju da dospiju u organizam, što pak može u nekim slučajevima dovesti i to bakterijske infekcije.

Ako ipak ne možete odoljeti porivu češanja kože, probajte barem umjesto toga trljati dlanom mjesto uboda, piše Zadovoljna.

Facebook Komentari